Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU förbjuder farliga insektsmedel för att skydda bin

  Foto: Ralph

  EU kommer att förbjuda världens mest använda insektsmedel – som innehåller ämnet neonikotinoider – på grund av den allvarliga skada de orsakar bin.
  Bin och andra insekter är avgörande för världens matproduktion och beräknas pollinera tre fjärdedelar av världens grödor. De senaste årens bidöd antas bero till stor del på grund av användandet av farliga kemikalier, vilket fick EU att förbjuda besprutning med neonikotinoider på plantor som attraherar bin redan 2013.
  Efter att en ny rapport kommit fram till att all typ av utomhusbruk av ämnena är skadligt för de viktiga bina bestämde sig unionen dock för att utöka förbudet, som förväntas komma i kraft i slutet av året. Det kommer då vara olagligt att bespruta fält med ämnena, men fortfarande vara tillåtet att använda dem i stängda växthus.
  Neonikotinoider förstör bland annat binas minne och minskar antalet drottningar, och som grädde på moset har de det visat sig slå ut bikolonier. Studier har också visat att ämnena skadar fåglar och vattenlevande djur.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.