Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-parlamentet utlyser klimatnödläge

  Foto: Pixabay

  På torsdagsförmiddagen beslutade EU-parlamentets ledamöter att det råder klimatnödläge. Några ytterligare konkreta åtgärder har det däremot inte beslutats om.

  Resolutionen röstades igenom med bred marginal (429 röster mot 225), men i praktiken handlar det dock bara om ordval – något konkret politiskt beslut har inte fattats i dag. Förespråkarna betonar dock att beslutet är viktigt för att markera situationens allvar och kunna arbeta vidare med åtgärder, vilket Pär Holmgren, parlamentariker för Miljöpartiet, betonade i ett uttalande till TT.

  Vi är ändå glada över att resolutionen gick igenom. Nu kan vi med det här beslutet i ryggen fortsätta pressa på för en grönare politik.

  I och med att det inte finns en officiell definition av klimatnödläge uppstod problem i att hitta ett ord som samtliga EU-ledamöter kunde acceptera, dvs. att politik blandas samman med semantik. Det finns dock en inofficiell definition, eftersom världens största engelskspråkiga lexikon, Oxford Dictionaries, nyligen utsåg ”Climate Emergency”  till årets nyord. Översatt till svenska blir det ungefär:

  Klimatnödläge är en situation där brådskande åtgärder krävs för att minska eller stoppa klimatförändringarna och undvika potentiellt irreversibla miljöskador till följd av den.

  Det som är bra med den definitionen är att den betonar akuta åtgärder. Med tanke på den senaste rapporten om att växthusgaserna fortsätter att öka och med tanke på att klimattoppmötet COP-25 drar igång på måndag så bör vi inte diskutera semantik utan omedelbar handling. EU-kommissionen, som med sin nye ordförande Ursula von der Leyen har betonat ytterligare ökad satsning på klimatet behöver se till att EU axlar ledarrollen här. Allt annat är att svika världen.


  SMB övervakar EU politiken. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.