Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-valet: Hur bra är Moderaterna för miljön?

  26 maj röstar Sveriges befolkning om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet. Men var står partierna egentligen i miljöfrågor? SMB har sammanfattat resultaten från fyra viktiga granskningar. Näst på tur: Moderaterna!

  För att få koll på EU-kandidaternas miljöpolitik har vi sammanställt resultat från valgranskningar gjorda av NaturskyddsföreningenWWFExtrakt och CAN Europe. På respektive hemsida kan du få mer information och läsa mer om hur granskningarna och/eller enkäterna är gjorda.

  Naturskyddsföreningen

  Naturskyddsföreningen har granskat hur partiföreträdarna röstat i 32 viktiga miljöfrågor den senaste mandatperioden, tillsammans med deras övergripande engagemang i miljöfrågor. Miljöorganisationen har dessutom granskat partiernas miljölöften inför kommande mandatperiod.

  Moderaternas miljöarbete förra mandatperioden 

  Alla de tre nuvarande moderata parlamentsledamöterna får betyget ”dåligt” av Naturskyddsföreningen. Sammantaget har de endast lagt bra miljöröster i 25 procent av fallen. De har röstat emot både bindande klimatmål och höjda klimatambitioner, och när ledamöterna har engagerat sig i exempelvis transportfrågor har de tagit ställning för en överlag sämre miljöpolitik.

  Moderaternas miljölöften för kommande mandatperiod

  Inför årets val har Moderaterna steppat upp sina ambitioner rejält. De säger ja till 14 av Naturskyddsföreningens 19 förslag. Frågan är om de kommer leva upp till sina löften, givet sitt dåliga track record.

  SMB:s tillägg: När Naturskyddsföreningen publicerade granskningen hade Moderaterna inte släppt sitt valmanifest ännu. Nu är det publicerat, och i det står bland annat att Moderaterna vill fördubbla satsningarna på kärnkraft och säkerställa att EU får makt över svenskt skogsbruk.

  Extrakt

  Extrakt har frågat partiernas toppnamn vilken som är den viktigaste hållbarhetsfrågan och hur de kommer driva den i EU. Här är Moderaternas svar:

  Tomas Tobé (M)

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Klimatet.
  Hur? Genom att bygga ut kärnkraften, satsa på forskning och säkerhet samt öka möjligheterna att exportera el inom Europa.

  Jörgen Warborn (M)

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Ställa om energiförsörjningen till kärnkraft och förnybart.
  Hur? Genom att bygga ut kärnkraften, satsa på forskning och öka möjligheterna att exportera el inom Europa.

  WWF

  25 omröstningar från den gångna mandatperioden, alla direkt avgörande för EU:s miljöpolitik, har valts ut. För Moderaterna såg resultatet ut såhär:

  • Röstat i linje med WWF:s position i knappa 30 procent av omröstningarna
  • Röstat emot WWF:s position i cirka 60 procent av omröstningarna
  • Övriga fall har ledamöterna varit frånvarande eller avstått från att rösta

  CAN Europe

  Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer, CAN, har gått igenom tio enligt dem viktiga klimatomröstningar i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden. De har sammanställt hur de 751 ledamöterna röstat och rankat dem på en skala från noll till hundra.

  Moderaterna landar på svaga 16,7 klimatpoäng av 100. Av de svenska partierna är det bara Sverigedemokraterna som får sämre resultat. CAN utnämner därmed Moderaterna till ”dinosaurier” i EU:s klimatarbete.

  SMB:s sammanfattning

  Moderaterna får rejält dåliga betyg av miljöorganisationerna. Att bli utnämnd till ”dinosaurie” i klimatsammanhang klingar inte speciellt väl med den enorma och snabba samhällsomställning EU måste arbeta för.

  Partiet har bytt ut sina toppkandidater inför det här valet, och nykomlingarna verkar enligt Naturskyddsföreningens undersökning faktiskt ha en högre ambitionsnivå i miljöfrågor än föregångarna. Andranamnet Jessica Polfjärd har, att döma av valplattformen, klimatet som profilfråga.

  De moderata EU-kandidaterna har dock snöat in totalt på kärnkraft, vilket av många experter pekas ut som ett dyrt och ineffektivt förslag jämfört med satsningar på förnybar energi. Dessutom har EU inte ens befogenhet att bestämma om medlemsländerna ska bygga nya kärnkraftverk eller inte.

  Moderaternas förslag handlar alltså främst om att öka anslagen till kärnkraftsforskning. Frågan är bara om vi har råd att lägga massor av resurser och tid på mer forskning, när tekniken för förnybara alternativ redan finns. Moderaterna är alltså inget att rösta på om du är ute efter en omfattande och progressiv miljöpolitik.

   

  Moderaternas toppkandidater

  1. Tomas Tobé
  2. Jessica Polfjärd
  3. Jörgen Warborn

  Under taggen #EU-val19 kan du läsa sammanfattningar över de andra partiernas miljöpolitik.


  SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.