Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-valet: Hur bra är Centerpartiets miljöpolitik?

  26 maj röstar Sveriges befolkning om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet. Men var står partierna egentligen i miljöfrågor? SMB har sammanfattat resultaten från fyra viktiga granskningar. Dagens granskning: Centerpartiet!

  För att få koll på EU-kandidaternas miljöpolitik har vi sammanställt resultat från valgranskningar gjorda av NaturskyddsföreningenWWFExtrakt och CAN Europe. På respektive hemsida kan du få mer information och läsa mer om hur granskningarna och/eller enkäterna är gjorda.

  Naturskyddsföreningen

  Naturskyddsföreningen har granskat hur partiernas representanter i Europaparlamentet har röstat i 32 viktiga miljöfrågor den senaste mandatperioden (2014-2019), tillsammans med deras övergripande engagemang i miljöfrågor. Miljöorganisationen har dessutom granskat partiernas miljölöften inför kommande mandatperiod.

  Centerpartiets miljöarbete förra mandatperioden 

  Under den gångna mandatperioden har Centern haft en representant i EU-parlamentet, Fredrick Federley. Naturskyddsföreningen skriver att ”trots att Federley på många sätt har varit en positiv kraft för miljöfrågor i EU-parlamentet har han i närmare hälften av de granskade omröstningarna inte lagt en bra miljöröst.” Han får ändå betyget ”bra”, för att han ”har bara lagt bra miljöröster i drygt hälften av omröstningarna, men har uppvisat ett tydligt engagemang i en bredd av miljöfrågor”.

  Centerpartiets miljölöften för kommande mandatperiod

  Centerpartiet har en okej ambitionsnivå och ett tydligt klimatfokus i sina löften för kommande mandatperiod. De ställer sig bakom 12 av Naturskyddsföreningens 19 förslag. I Centerpartiets valplattform inför EU-valet har de ett tydligt fokus på klimatfrågor. De presenterar till exempel förslag om att ta bort subventioner till fossila bränslen och att öka satsningarna på förnybar energi.

  Centerpartiet ställer sig bakom alla förslag som rör miljögifter och nästan alla klimatförslag. På områden som rör biologisk mångfald är de mindre ambitiösa och motsätter sig bland annat förslag om att införa förbud mot bottentrålning och ålfiske inom EU.

  Extrakt

  Extrakt har frågat partiernas kandidater vilken som är den viktigaste hållbarhetsfrågan och hur de kommer driva den i EU. Här är centerns svar:

   

  Abir Al-Sahlani (C)

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Klimatmålen och utsläppen.
  Hur? EU måste öka sina klimatmål för att kunna uppnå Parisavtalets mål och utveckla systemet med utsläppsrätter för att göra det dyrare att släppa ut.

  WWF

  25 omröstningar från den gångna mandatperioden, alla direkt avgörande för EU:s miljöpolitik, har valts ut. För Centerpartiet såg resultatet ut såhär:

  • Röstat i linje med WWF:s position i drygt 60 procent av frågorna
  • Röstat emot WWF:s position i cirka 30 procent av frågorna

  CAN Europe

  Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer, CAN, har gått igenom tio enligt dem viktiga klimatomröstningar i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden. De har sammanställt hur de 751 ledamöterna röstat och rankat dem på en skala från noll till hundra.

  Centerpartiet hamnar på 41,7 klimatpoäng av 100. Av de svenska partierna hamnar de exakt i mitten, med fyra partier som rankas högre, och fyra som rankas lägre. Baserat på det resultatet utnämner CAN Centerpartiet till ”klimatförsenare” i EU:s klimatarbete.

  SMB:s sammanfattning

  Centerpartiet utlovar omfattande gröna satsningar i sin valkampanj. I granskningarna målas dock en bild av ett medelmåttigt miljöarbete upp. Speciellt CANs granskning, där de kallas ”klimatförsenare” i klimatsammanhang, bådar inte gott för den enorma och snabba samhällsomställning EU måste arbeta för.

  Överlag får Centerpartiet i de svenska granskningarna av WWF och Naturskyddsföreningen ett mediokert betyg, dock med en stjärna i kanten för deras sittande EU-representant Fredrick Federley.

  Fredrick Federley som representerat centern i EU-parlamentet den senaste mandatperioden har trots allt uppvisat ett större engagemang i klimatfrågan än hans parti överlag. Enligt Fredrick Federley går Centern till val på att ”höja ambitionerna i klimatpolitiken, satsa på investeringar i förnybar energi och byta till mer klimatsmarta och förnybara material”. Profilfrågor är enligt deras valplattform att minska plastföroreningarna och jobba för ett renare hav, stärkt djurskydd och säker mat, förnybar energi, gröna transporter och minskade utsläpp.

   

  Centerpartiets toppkandidater

  1. Fredrick Federley
  2. Abir Al-Sahlani
  3. Emma Wiesner

  Under taggen #EU-val19 kan du läsa sammanfattningar över de andra partiernas miljöpolitik.


  SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.