EU-valet: Hur bra är Liberalerna för miljön?
26 maj röstar Sveriges befolkning om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet. Men var står partierna egentligen i miljöfrågor? SMB har sammanfattat resultaten från fyra viktiga granskningar. Först ut: Liberalerna!
För att få koll på EU-kandidaternas miljöpolitik har vi sammanställt resultat från valgranskningar gjorda av Naturskyddsföreningen, WWF, Extrakt och CAN Europe. På respektive hemsida kan du få mer information och läsa mer om hur granskningarna och/eller enkäterna är gjorda.
Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen har granskat hur partiföreträdarna röstat i 32 viktiga miljöfrågor den senaste mandatperioden, tillsammans med deras övergripande engagemang i miljöfrågor. Miljöorganisationen har dessutom granskat partiernas miljölöften inför kommande mandatperiod.
Liberalernas miljöarbete förra mandatperioden
Liberalernas två parlamentsledamöter får betyget okej, med cirka 55 procent bra miljöröster. Generellt har de röstat sämre i klimatfrågor än i övriga omröstningar. Ingen av ledamöterna har varit märkbart aktiva i miljöfrågor.
Liberalernas miljölöften för kommande mandatperiod
Ställer sig bakom 17 av 18 av Naturskyddsföreningens miljöpolitiska förslag, vilket gör dem till det borgerliga parti som visar störst ambitioner i miljöfrågor. Det enda de motsätter sig är ett förbud mot bottentrålning. I partiets valplattform är miljö och klimat ett av sju fokusområden. Bland förslagen finns ett EU-gemensamt pantsystem och säljstopp av fossila bränslen 2030.
Extrakt
Extrakt har frågat partiernas toppnamn vilken som är den viktigaste hållbarhetsfrågan och hur de kommer driva den i EU.
Karin Karlsbro (L)
Viktigaste hållbarhetsfråga: Klimatet.
Hur? Kommer arbeta för gemensam klimatpolitik, koldioxidskatt och flygskatt inom EU.
Said Abdu (L)
Viktigaste hållbarhetsfråga: Det något luddiga ”engagemang”.
Hur? Genom det ännu luddigare ”optimistisk syn på individen och Europa”.
WWF
25 omröstningar från den gångna mandatperioden, alla direkt avgörande för EU:s miljöpolitik, har valts ut. För Liberalerna såg resultatet ut såhär:
- Röstat i linje med WWF:s position i hälften av fallen
- Röstat emot WWF:s position i cirka 30 procent av fallen
- Övriga fall har ledamöterna varit frånvarande eller avstått från att rösta
CAN Europe
Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer, CAN, har gått igenom tio enligt dem viktiga klimatomröstningar i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden. De har sammanställt hur de 751 ledamöterna röstat och rankat dem på en skala från noll till hundra.
Liberalerna får svaga 35,8 klimatpoäng, vilket gör att de hamnar på sjunde plats av de nio svenska partier som haft plats i parlamentet. Björklunds parti blir därmed utsedda till det föga smickrande ”klimatförsenare”.
SMB:s sammanfattning
Liberalerna får överlag relativt svaga betyg av miljöorganisationerna, åtminstone när det gäller hur partiets ledamöter röstat den gångna mandatperioden. Inför nästa period har toppnamnen bytts ut, så nu måste Liberalerna se till att leverera mer på sina löften. Värt att nämna är att partiets EU-toppnamn Karin Karlsbro sedan 2012 är ordförande för Gröna Liberaler, så miljöpolitiken kanske blir lite vassare framöver.
Liberalernas toppkandidater
- Karin Karlsbro
- Said Abdu
- Maria Weimer
Under taggen EU-val19 kan du läsa SMB:s sammanfattningar över de andra partiernas miljöpolitik.
SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till