Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-valet: Hur bra är Sverigedemokraternas miljöpolitik?

  26 maj röstar Sveriges befolkning om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet. Men var står partierna egentligen i miljöfrågor? SMB har sammanfattat resultaten från fyra viktiga granskningar. Nu har turen kommit till ett parti med riktigt svag miljöpolitik: Sverigedemokraterna!

  För att få koll på EU-kandidaternas miljöpolitik har vi sammanställt resultat från valgranskningar gjorda av NaturskyddsföreningenWWFExtrakt och CAN Europe. På respektive hemsida kan du få mer information och läsa mer om hur granskningarna och/eller enkäterna är gjorda.

  Naturskyddsföreningen

  Naturskyddsföreningen har granskat hur partiföreträdarna röstat i 32 viktiga miljöfrågor den senaste mandatperioden, tillsammans med deras övergripande engagemang i miljöfrågor. Miljöorganisationen har dessutom granskat partiernas miljölöften inför kommande mandatperiod.

  Sverigedemokraternas miljöarbete förra mandatperioden

  De två nuvarande parlamentsledamöterna får betyget ”dåligt” av Naturskyddsföreningen. Sammantaget har de endast lagt bra miljöröster i 20 procent av fallen. Parlamentarikerna har visat låg ambitionsnivå i miljöfrågor och inte engagerat sig i miljöpolitiken.

  Sverigedemokraternas miljölöften för kommande mandatperiod

  Sverigedemokraterna säger endast ja till fyra av Naturskyddsföreningens 18 miljöpolitiska förslag. Det innebär att partiet har lägst ambitionsnivå av alla de svenska partierna. De ställer sig inte bakom några förslag alls om klimat eller fiskepolitik. I valplattformen framgår att partiet vill motverka en europeisk koldioxidskatt. Bland få positiva förslag finns ett förslag om utfasning av palmolja från den europeiska marknaden.

  Extrakt

  Extrakt har frågat partiernas toppnamn vilken som är den viktigaste hållbarhetsfrågan och hur de kommer driva den i EU. Här är Sverigedemokraternas svar:

  Peter Lundgren (SD)

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Fiske och skogsbruk.
  Hur? Stå upp för en konservativ förvaltning av EU:s fiskevatten, inklusive Östersjön. Vill motverka att EU får inflytande över svensk skog.

  WWF

  25 omröstningar från den gångna mandatperioden, alla direkt avgörande för EU:s miljöpolitik, har valts ut. För Sverigedemokraterna såg resultatet ut såhär:

  • Röstat i linje med WWF:s position i 3 procent av omröstningarna
  • Röstat emot WWF:s position i 60 procent av omröstningarna
  • Övriga fall har ledamöterna varit frånvarande eller avstått från att rösta

  CAN Europe

  Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer, CAN, har gått igenom tio enligt dem viktiga klimatomröstningar i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden. De har sammanställt hur de 751 ledamöterna röstat och rankat dem på en skala från noll till hundra.

  CAN ger Sverigedemokraternas miljöpolitik 18 klimatpoäng av 100. Trots det usla betyget är det värt att notera att SD enligt CAN inte är sämst bland de svenska partierna. Både Kristdemokraterna och Moderaterna har fått ännu lägre poäng. Alla tre partierna utses till klimatpolitiska ”dinosaurier” som bromsar miljö- och klimatarbete.

  SMB:s sammanfattning

  Sverigedemokraterna har inte direkt gjort sig kända för en bra miljöpolitik. Bilden bekräftas när miljöorganisationerna genomgående ger låga betyg till partiets EU-arbete. Att bli utnämnd till ”dinosaurie” i klimatsammanhang klingar inte speciellt väl med den enorma och snabba samhällsomställning EU måste arbeta för.

  Sverigedemokraterna har helt enkelt inget intresse av att engagera sig i vår tids viktigaste fråga. De har genomgående röstat emot viktiga åtgärder, som exempelvis ett förbud mot fossilsubventioner. Som Naturskyddsföreningens granskning uttryckte det: Sverigedemokraterna gör lika lite som de lovar.

  Sverigedemokraternas toppkandidater

  1. Peter Lundgren
  2. Jessica Stegrud
  3. Charlie Weimers

  Under taggen EU-val19 kan du läsa sammanfattningar över de andra partiernas miljöpolitik.


  SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.