Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Export av förnybar el kan ge Sverige betydande intäkter”

  Svensk Vindenergi tror på fortsatt snabb utbyggnad av vindkraften i Sverige. Men efter 2016 kan det bli tvärstopp.

  En ny prognos (pdf) från Svensk Vindenergi, branchorganisationen för vindkraft, visar att utbyggnaden under 2013 ser ut att fortsätta med ungefär ett vindkraftverk om dagen. Jämför man prognosen för i år med utgången förra året, då elproduktionen sammantaget var 161,6 TWh och där 19,6 TWh kunde exporteras till andra länder, gäller följande siffror:

  Totalt vid utgången av 2012:
  Vindkraftverk: 2 403 stycken
  Årsproduktion: 7,2 TWh

  Totalt vid utgången av 2013 (prognos):
  Vindkraftverk: 2 754 stycken
  Årsproduktion: 9,3 TWh

  Men enligt ett pressmeddelande från Svensk Vindenergi finns en risk att utbyggnaden avstannar helt efter 2016 då elcertifikatsystemet riskerar att kollapsa ”om inte de rätta tekniska justeringarna görs vid nästa kontrollstation”.

  – Vi ser ett växande intresse från utländska investerare att satsa på förnybar el i Sverige vilket gör att utländskt kapital kommer in i Sverige. Det är viktigt att regeringen inte förbiser denna chans till industriell tillväxt. Även export av förnybar el kan ge Sverige betydande intäkter på samma sätt som skog och malm gör i dag, men det förutsätter att det finns en politisk vilja att höja ambitionen för den förnybara elen, säger Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi, i pressmeddelandet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!