Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Extinction Rebellion förbereder hungerstrejk utanför riksdagen

  Från 18 november kommer aktivister från Extinction Rebellion att hungerstrejka utanför riksdagen för att uppmärksamma risken för massvält till följd av klimatkrisen och den ekologiska kollapsen.

  – Personerna som svälter sig idag gör det för att de är desperata och därför kommer jag vara här för att se till så att de är så säkra som möjligt. Vi har provat andra, mindre radikala former av protest och de har inte fungerat. Ju värre klimatkrisen blir, desto fler radikala handlingar har vi att vänta, säger samordnare Emil Vagland.

  Kraven från aktivisterna är bland annat att svenska politiker agerar för att minska de svenska utsläppen till netto-noll till år 2025.

  Kraven är att:

  • Tala klarspråk. Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om.
  • Agera nu. Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges utsläpp av växthusgaser till netto-noll år 2025.
  • Stärka demokratin. Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.

  – Jag har valt att hungerstrejka för att uppmärksamma att läget är akut, och politikerna gör långt ifrån tillräckligt för att förhindra den massvält och död som kan och kommer bli konsekvenserna av klimat- och ekologisk kollaps. Själv kan jag välja att börja äta när jag vill, men att äta sig mätt är något som allt mer är ett privilegium. Jag känner att det är mitt ansvar att hungerstrejka av sorg över klimatkrisen och i solidaritet med alla dem som svälter i dag och i morgon, säger Sara Borén.

  För att inte aktivisterna ska komma till skada finns rekommendationer från nätverket. Strejkarna har möjlighet att varva självsvält i 12 eller 24 timmar, för att sedan äta under lika lång period. Dessutom råds alla att prata med sin läkare först, samtidigt som folk med en historia av ätstörningar eller lågt BMI avråds från att delta. Slutligen kommer aktivisterna äta kosttillskott av nödvändiga vitaminer och mineraler.

  Klimataktivister hungerstrejkar även i Italien, Kanada, Kongo-Kinshasa, Storbritannien, Tyskland och USA.


  SMB sprider miljönyheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.