Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Extinction Rebellion utför aktion mot Vattenfalls värmeverk

  Under eftermiddagen utförde ett 40-tal representanter för civilolydnadsrörelsen Extinction Rebellion en fredlig blockad utanför Vattenfalls värmeverk i Uppsala. 

  Aktionen var en reaktion på att Vattenfall sedan torsdag den nionde januri bränt kol i Uppsala Värmeverk. Värmeverket drivs vanligtvis av hushållsavfall eller torv, men sedan sju dagar tillbaka har värmeverket eldats med kol.

  I ett pressmeddelande från Extinction Rebellion Uppsala skriver talesperson Simon Rosén att det är speciellt illa för en stad som Uppsala, som 2018 vann WWF:s priset årets Klimatstad, att bränna kol.

  Vi vill med denna fredliga blockad skicka ett tydligt budskap till alla makthavare att det inte går att ägna sig åt klimatskadlig verksamhet i Uppsala 2019 utan att förvänta sig motstånd. Vi gör detta för att Uppsala ska förtjäna sitt pris som klimatstad, säger Simon Rosén, talesperson för Extinction Rebellion under aktionen.

  I ett uttalande till nyhetsportalen Energinyheter försvarar Ulrika Jardfelt, chef för Vattenfall Värme i Sverige, beslutet med att bränna kol med att det är en tillfällig problem i leveransen av torvbränsle.

  Jag hade så klart önskat att vi var helt fria från fossila bränslen redan idag men det tar tid att genomföra omställningen. Jag ser fram mot att kunna förse Uppsalaborna med fossilfri värme när det bioeldade värmeverket står klart nästa år. Det kommer att innebära minskade koldioxidutsläpp med mer än 1 ton per kommuninvånare och år, säger Ulrika Jardfelt.

  Vattenfall har de senaste åren fått stå emot mycket kritik och protester för deras kolkraftverk i Nederländerna och i Tyskland. Denna fredliga blockad är därmed endast den senaste i ledet av politiska aktioner riktade mot det statligt ägda energibolaget.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.