Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Extrem miljöbov” pekas ut som köpare av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet

  Foto: Greenpeace

  Men ingen affär är ännu presenterad för regeringen. 

  Den tjeckiska energikoncernen EPH pekas nu ut som en potentiell köpare av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters som fått informationen från flera olika källor insatta i ärendet. Ett upplägg för en affär sägs presenteras i nästa vecka.

  Vi lämnar inga kommentarer till pågående affärer. Det här är rykten, säger Lars-Åke Linander vid Vattenfalls pressavdelning till TT Nyhetsbyrån.

  Även ansvarigt statsråd, näringsminister Mikael Damberg (S), menar att det är för tidigt att uttala sig. Han säger i en kommentar till TT:

  – Vi är noga med att säga att regeringen blir en aktör i detta först om och när en affär presenteras för oss i form av en ägarsamordning, och det har inte skett.

  EPH har, tillsammans med bland annat tjeckiska CEZ, varit med i spekulationerna om tänkbara köpare under en längre tid. I mars förra året, i en debatt hos Aftonbladet mellan den före detta och den nuvarande miljöministern, det vill säga Lena Ek och Åsa Romson (MP), sa den då centerpartiska riksdagsledamoten:

  – Det är två bolag som överhuvudtaget inte har gjort någonting för miljön och som är riktiga extrema miljöbovar.

  Kort efter denna debatt skrev Jens Holm, riksdagsledamot från Vänsterpartiet, i en debattartikel hos Dagens Arena:

  Den främsta spekulanten av Vattenfalls kolkraftverk är det tjeckiska energikonsortiet EPH Energy. De ägs i sin tur av det investmentbolaget J&T. J&T misstänks just nu för penningtvätt och korruption i ögruppen Turks och Caicos i Västindien.

  J&T är också baserade på Barbados och Cypern, typiska brevlådedestinationer för att underlätta kreativ skatteplanering. Känns det här som en ansvarsfull ägare? Nej, J&T är ett tveksamt företag helt utan miljöambitioner.

  Från Vänsterpartiets sida är man fortsatt av åsikten att EPH inte är ett företag att lita på. Partiledaren Jonas Sjöstedt säger nu i en intervju med Svenska Dagbladet att bolaget inte direkt är kända för att ta ett miljöansvar.

  – Tvärtom, de verkar långsiktigt vilja satsa på kol. Det är ett företag som ägs av miljardärer i Tjeckien, som har ägare som har använt sig av brevlådeföretag i skatteparadis. Alla varningslampor borde ju blinka av både klimatskäl och seriositetsskäl.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra