Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Extremväder anledning till att hungern i världen ökar

  Antalet undernärda i världen har länge minskat, men under de senaste åren har antalet undernärda ökat. Extremväder som torka och översvämningar är en orsak.  
  Både andelen och antalet undernärda i världen sjönk mellan 2005 till 2014, men därefter har antalet undernärda ökat och även andelen har ökat något, enligt en ny rapport från FN:s världshälsoorganisation WHO.
  Enligt preliminära uppgifter led cirka 820 miljoner människor av undernäring år 2017, vilket motsvarar 10,9 procent av världens befolkning. Det är en ökning från 783 miljoner och 10,7 procent år 2014. Jämfört med 2005 är det forfarande färre som är undernärda nu, då led 945 miljoner och 14,5 procent av världens befolkning av undernäring.
  Klimatet påverkar
  Huvudförklaringen till att antalet undernärda ökat de senaste åren är förändringar i nederbörd och jordbrukssäsonger samt klimatextremer som torka och översvämningar, tillsammans med konflikter och ekonomisk avmattning.
  Antalet klimatrelaterade katastrofer i låg- och medelinkomstländer har fördubblats mellan 1990 och 2016, framför allt är det antalet fall av extrem torka som har ökat.
  Däremot går det inte att säga att alla enskilda fall av exempelvis extrem torka är på grund av klimatförändringarna, en del är exempelvis kopplade till det naturliga väderfenomenet El Nino.
  Dessutom har skördarna av majs, sojabönor och vete exempelvis blivit mindre under perioder av hetta och torka, visar en analys av de globala skördarna mellan 1961–2014 .


  SMB arbetar för att klimatfrågan ska få tillräcklig uppmärksamhet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.