Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Få konkreta framsteg på klimatmötet i Bonn

  Foto: Fores

  Under de senaste två veckorna har världens länder förhandlat om klimatfrågan i Bonn, Tyskland. Daniel Engström Stenson, ansvarig för miljö- och klimatfrågor på tankesmedjan Fores, fanns på plats. Supermiljöbloggen bad honom berätta om läget just nu i klimatförhandlingarna.

  Vad hände i Bonn?

  – Det är svårt att peka på de konkreta framstegen. Mycket tid har ägnats åt att redigera förhandlingstext, något som många tycker att sekretariatet bör göra. Detta har inneburit att veckorna gått utan särskilt mycket riktiga förhandlingar. Det har frustrerat många, samtidigt som andra länder uppenbart inte velat förhandla. I stället kan veckan ses som en förtroendebyggarvecka.

  – Känslan är att ordföranden medveten väntat in att frustrationen över långsamheten ska sprida sig bland länderna. På så sätt har det kommit flera önskemål om att ordföranden ska ta fram en ny text. Det stora trycket från många länder, från flera olika förhandlingsgrupper, har gjort att de länder som spjärnat emot nog inte längre hade något val. Därmed kan ordföranden sägas uppfylla församlingens önskemål när man ska ta fram en förenklad text till mitten av juli, som förhoppningsvis blir enklare att förhandla kring.

  Varför är det så känsligt att låta ordföranden ta texten och på så sätt snabba på förhandlingsarbetet?

  – Det finns, inte minst sedan Köpenhamn, en rädsla för att text som lämnas över till ordförande eller till sekretariatet ska komma tillbaka i ett skick som många länder inte tycker är ok. Vid en sådan process försvinner ofta några alternativ, och andra hålls framför andra, även om ordföranden försöker vara neutral. Men i något skede måste det ske, för som vi sett i veckan är det omöjligt att göra den här typen av arbete som grupparbete. Väntar man för länge finns en risk att det går så långsamt att det med några dagar kvar i Paris inte finns något alternativ annat än att låta ordföranden ta fram en text, och då finns bara tid att rådgöra med ett mindre antal länder.

  Vad händer nu?

  – Nu ska det som sagt tas fram en, som det heter, konsoliderad text som länderna ska få se den 24 juli. Nästa förhandlingssession är i Bonn med start 30 augusti och då får vi en indikation på hur smart ordförandens taktik varit. I bästa fall känner länderna så mycket förtroende för ordföranden, att de kan acceptera en text som de inte tycker är precis vad de önskade och börja förhandla utifrån den. I värsta fall anser de att texten är obalanserad – kodordet för att ens förslag inte finns med i tillräckligt utsträckning – och då riskerar ytterligare värdefull tid försvinna.

  Samtidigt som tjänstemännen var i Bonn var G7-ledarna på ett slott utanför München och pratade klimat. Smittade det av sig?

  – Nej, det kan jag inte säga. Det nämndes av många att nu måste den här processen svara upp mot vad som sker utanför väggarna här. Ibland känns det som två parallella universum. Det är naturligtvis bra med politisk vägledning utifrån, och det kommer säkert komma fler liknande uttalanden framöver. G20-mötet i Turkiet några veckor innan Paris kan blir väldigt viktigt. Samtidigt ska man vara klar med att förhandlingarna här är på en avsevärt mer detaljerad nivå än att sju ledare enas om mål 80 år fram i tiden.

  Något annat att berätta?

  – Som Supermiljöbloggen skrivit om så gjordes det stora framsteg i frågan om avskogning, så kallad REDD+. Det är ju en fråga som förhandlas lite i skymundan och varför de kom överens nu vet jag faktiskt inte. Men det visar att det går att komma överens, även om det tar tid. De har ju hållit på i tio år.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra