Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Farliga virus släpps lös när den sibiriska tundran smälter

  Nyligen dog ett barn och 1 200 renar i mjältbrand. Nu varnar forskare för mammutvirus och smittkoppor.

  – Vi hade smittkroppsgravar längst upp i norr i slutet av 1800-talet och forskare har upptäckt nya gigantiska virus i mammutar, säger Viktor Maleyvev, biträdande chef på Rysslands centrala forskningsinstitut för epidemiologi, till AFP.

  Än så länge vet man lite om mammutvirusets eventuella effekter, men riskerna med smittkoppor kan vara små enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

  – Smittkoppor är mycket känsligare: de tål inte att tinas och frysas om vartannat. Viruset som ligger i en död kropp blir ganska snabbt inaktivt och dör, sa han enligt Dagens Medicin.

  Värre är det med mjältbrand och andra, ännu okända virus. När klimatförändringarna får den sibiriska tundran att smälta dyker gamla gravar upp, och med dem kan det dyka upp virus daterade så långt bakåt som istiden.

  Viktor Maleyvev varnar för att vi borde vara beredda på att klimatförändringarna kan ge fler oväntade virus i framtiden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!