Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  De svenska försäkringsbolagen för nu interna diskussioner om att sluta försäkra fastigheter mot översvämningar på vissa utsatta områden i landet. Orsaken är att kraftiga regn och höga vattennivåer har gjort översvämningar vanligare, vilket kan få stora konsekvenser framöver.

  Försäkringsbolag tvekar om försäkring för översvämningsskador, rapporterar P4 Blekinge Sveriges Radio. Orsaken är att häftiga regn och höga vattennivåer gör översvämningar allt för vanliga, säger Staffan Moberg, jurist vid försäkringsbolagens branschorganisation Svensk Försäkring, till radion:

  På vissa platser är skadorna så frekventa att kriterierna ”plötslig” och ”oförutsedd” kan börja ifrågasättas.

  Hur långt diskussionerna kommit och vilka platser det är fråga om vill Staffan Moberg inte uttala sig om. Men alternativet skulle enligt honom vara kraftigt höjda försäkringspremier för fastighetsägaren:

  Jag får signaler om att man börjar tycka att det är tveksamt att fortsätta försäkra mot översvämning i vissa områden.

  Staffan Moberg säger sig inte vara orolig för försäkringsbranschen, utan för konsumenterna som får handskas med kraftigt ökade premier om det vill ha en försäkring som täcker översvämning:

  Det skulle bli kanske 100 000 (kr) i hemförsäkring och det är inte rimligt.

  Såväl Syd- som Västsverige har den senaste tiden drabbats av rejäla översvämningar. SMHI har utfärdat ett antal klass 3-varningar och vattennivåerna är fortfarande högt över de normala på vissa håll. Nu har MSB gett länsstyrelserna i Hallands, Kronobergs och Blekinges län i uppdrag att dokumentera den rådande situationen och återkomma med en rapport inom sex månader. 

  Beslutet baseras på EU:s så kallade översvämningsdirektiv som innebär att medlemsländer måste rapportera in konsekvenserna när stora översvämningar inträffar.

  Dokumentationen kommer bland annat att ske med foton och att man tittar på vattennivåer, säger Barbro Näslund-Landenmark, naturolycksexpert på MSB, till DN:

  Identifieringen av områden med betydande översvämningsrisk baseras bland annat på inträffade händelser, därför ska vi dokumentera sådant som inträffar.

  Under 2018 inträffade drygt 10 000 naturskador i Sverige. De orsakades främst av stormar, 43 procent, och översvämningar, 38 procent, enligt Svensk Försäkring. Den svenska situationen är en spegling av en global trend där antalet naturkatastrofer ökar – med enorma kostnader som följd. 

  Enligt en sammanställning över året 2018 gjorde naturkatastrofer 180 000 människor hemlösa globalt (siffror hämtade från databasen EM-DAT). Totalt har 32 miljoner människor drabbats av de 256 naturkatastroferna enligt sammanställningen.

  En annan studie, från återförsäkringsbolaget Munich Re (där försäkringsbolag försäkrar sig mot stora kostnader), räknar att det skedde 850 naturkatastrofer under 2018, vilket är betydligt fler än snittet de senaste 30 åren, på omkring 500 naturkatastrofer om året. Kostnaden för skadorna 2018 uppskattas till 160 miljarder dollar.

  Som så mycket annat blir klimathotet en verklighet för många när det på allvar börjar påverka ekonomin. Därmed behöver klimatanpassningen ske i en mycket högre takt än vad som görs idag och något som måste tas med när nya bostäder planeras.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.