Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Felix Herngren om Arktis, politiker som slår varandra i huvudet och jordens undergång

  Felix Herngren Foto: SMB/Björn Nordqvist

  Komikern Felix Herngren har gått från Papi Raul till solsidan – för att nu göra kortfilmer om Arktis och klimatet. Men humor och miljö är inte lätt. ”Humor måste innehålla lite motstånd och punkighet, men miljöfrågan är så präktig” säger Felix. ”Det är lättare att göra TV kring jämställdhet som innehåller mer tabu-grejer där man lättare kan visa på det konstiga i att man behandlar två olika kön olika.”
  Det är mörkt ute när jag ramlar in lite för tidigt på Felixs produktionsbolag FLX. På kontoret sitter folk djupt försjunkna i sitt arbete tills någon tittar upp och ställer en halvt förvirrad fråga. När jag direkt efter träffar Felix är han inte alls förvirrad, utan snarare fundersam.
  Tillsammans med den Amerikanske ambassadören Mark Brzezinski har FLX gjort fyra kortfilmer om Arktis, #oursharedarctic. En handlar om glaciärerna, en om samerna, en om forskningen och en om framtiden. De har besökt olika platser i Sverige och intervjuat forskare om klimatet. Spridningen av filmerna har däremot inte varit helt klockren.

  – Katastrofalt få har sett filmerna jämfört med vad jag trodde. Jag tänkte att iallafall några till skulle genomlida filmerna. Vi har lagt ner resurser både härifrån och från ambassaden och vi har fått bra PR.

  Hade jag vetat det här innan skulle jag tagit halva tiden till att filma roliga, knasiga djur istället och bara lagt halva tiden på forskarna. Jag tänkte att folk skulle ha mer tålamod när det är så jävla viktiga frågor.

  Det är verkligen lilla jag som kan påverka
  Filmerna har trots allt fått stor mediauppmärksamhet, och togs bland annat upp i nyhetsmorgon. Felix tror att problemet är att miljögrejen är ångestladdad och att folk mår dåligt av att fatta att framtiden inte ser bra ut. Han tror att folks problem i vardagen tar överhanden.

  – Det är lätt att tänka ”Fan, jag köper ju ändå en del eko” eller ”Jag står ju sällan med bilen på tomgång”.

  För att verkligen få folk att agera och förstå allvaret i frågorna tänker Felix att det måste hända stora naturkatastrofer nära oss för att man ska fatta hur allvarligt det är. Det bästa alternativet skulle däremot vara att få människor som inte är frälsta än börjar prata om klimatet så att politiker och företag börjar förstå att den vanliga människan är med på tåget.

  Man tänker ”men lilla vi kan inte påverka”, men det är fel. Det är verkligen lilla jag som kan påverka politiker och företag. Om vi tillsammans visar att det här är väldigt viktigt för oss så kommer politiker och företag att ändra på sig. Politiker är populistiska och företag är aktiestyrda. Om de får fler röster eller att miljötänk blir viktig för försäljningen så kommer de att ändra på sig.

  Politiker slår varandra i huvudet med klubbor 

  Politiker måste våga ta långsiktiga beslut som är lite mer långsiktiga. Felix tänker att det borde göras en utredning för hur kostnaden kommer att se ut om vi fortsätter i samma stil. Då kanske man skulle kunna komma fram till att det är värt att skära ner eller förbjuda vissa saker för klimatets skull.

  Man fokuserar bara på Q1, Q2, Q3 och slår varandra i huvudet med klubbor hit och dit mellan blocken. Man måste se det här i långsiktiga cykler som miljön faktiskt påverkar. Vad kommer vi ha för stora katastrofer om 50 år om vi fortsätter? Jo, det kommer kosta miljarders miljarder. Det kanske är värt att sänka målen för BNP eller lägga mycket pengar på miljöfrågor nu för att spara i framtiden.

  Projektet har accelererat Felix engagemang för miljön, även om han säger att han alltid haft det någonstans i bakhuvudet. Han är däremot noggrann med att säga att han inte är någon expert, vilket han tycker gör det svårare för honom att prata om frågorna.

  Ett problem är att jag inte är så himla kunnig. Det är en avvägning, jag måste säga saker med trovärdighet och jag är inte säker på de här frågorna. Om någon säger ’Men du, det finns ju miljövänligt kol också’, så kan jag bara säga ’Jaa, finns det det egentligen? Det låter ju konstigt hörrö, men om du säger det så…’

  ”Det känns ju nästan som jordens undergång”
  Det som påverkat Felix mest under projektet är all fakta som också lyfts fram i filmerna. Isarna smälter i Arktis och vattennivån kan stiga sju meter. Det skulle innebära en fullständig katastrof för hela världen.

  Det känns ju nästan som jordens undergång, hela världskartan kommer att förändras, länder försvinna och städer flyttas.

  Andra saker Felix lyfter fram är när de fick höra om permafrosten som släpper i Ryssland, och när de träffade samen Nila Inga som berättade att hela samekulturen håller på att gå under.
  Inget är spikat ännu, men Felix kan ha ett nytt miljöprojekt på gång tillsammans med en nära vän som är välkänd inom miljörörelsen. Vi hoppas att det blir av. Om någon kan göra miljöfrågan folklig är det Felix Herngren.
  Se filmerna och ett meddelande från Felix nedanför:

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.