Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Finlands nya regering har satt ett nytt ambitiöst mål för landets växthusgasutsläpp och ska genomföra det med hjälp av en ordentlig ökning av investeringar i välfärd och järnvägsnätet.

  Landets nya premiärminister, den socialdemokratiska partiledaren Antti Rinne, menar att det är dags att ”investera i framtiden” efter ett val där klimatkrisen var de finska väljarnas främsta oro. Även miljöorganisationer är positiva till programmet.

  Folk krävde snabbare klimatåtgärder och det är vad vi ska få. Att bygga världens första fossilfria, hållbara samhälle kommer att kräva mycket mer än fina ord på papper, men vi är fast beslutna att få det att hända. Det är en spännande resa vi vill gå in på, säger Sini Harkki, programansvarig för Finland för Greenpeace Norden.

  Mer konkret innebär programmet bland annat att Finland ska minska sin förbrukning av fossila bränslen och torv drastiskt, och skära ner på planerad skogsavverkning. Vind och solenergi ska samtidigt öka snabbt och värme- och transportsektorn ska elektrifieras. Programmet ska finansieras med höjda skatter, främst på fossila bränslen och försäljning av statliga tillgångar, och väntas höja Finlands sysselsättningsnivå från 72,4 till 75 procent.

  Vi kommer följa utvecklingen spänt – om Finland klarar att uppnå koldioxidneutralitet på 15 år kan det bana väg för andra länder att göra samma sak.

  SMB utbildar kring den globala upphettningen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.