Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fler gruvor planeras på naturskyddad mark i Jokkmokk

  Brittiskägda Jokkmokk Iron Mines AB söker tillstånd för ytterligare en gruva i kommunen. Gruvan är planerad på ett område som är naturskyddat enligt Natura 2000, samt utgör vinterbetesmarker för samebyn Sirges.

  Det kritiserade gruvbolaget har inte låtit sig skrämmas av sommarens protester inför provsprängningarna i Kallak i samma kommun. Lokalbefolkning, samer och miljöaktivister försökte in i det sista visa vilken katastrof gruvan innebär för miljö och renskötsel. Kommunalråd Stefan Andersson svarade retoriskt på kritiken – det gällde bara en gruva, och det fanns inte fog för de skeptiska röster som menade att med en gruva följer stora investeringar och ännu fler gruvor.

  Nu vill alltså gruvbolaget undersöka ett område på ca 7000 hektar i Ågåsjieggeområdet, öster om byn Nautijaur. Enligt företaget visar undersökningar ”på en god potential för fynd av järn i en mycket attraktiv geologisk miljö”.

  Samebyn Sirges och Svenska samernas riksförbund (SSR) är förtvivlade över beskedet.

  – De borde ha fört den dialogen med oss i det här fallet, nu ansöker de utan att ens nämna det till oss, säger Jakob Nygård, ordförande i Sirges, till Norrländska socialdemokraten.

  Läs mer om gruvkonflikten i Jokkmokk här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.