Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  FN-rapport: Matförsörjningen hotas av bidöden

  Foto: Jon Sullivan (Website), public Domain

  Mer än tre fjärdedelar av världens matgrödor är åtminstående delvis beroende av pollinering och i många regioner hotas över 40 procent av bina och fjärilarna av utrotning.  Att minska användandet av bekämpningsmedel är en viktig del av lösningen, enligt en ny FN-rapport. 

  Rapporten är en sammanfattning av 3000 vetenskapliga studier och information från ursprungsbefolkning och lokalbefolkning på 60 platser i världen.

  Så viktiga är bin för världens matförsörjning

  Det finns över 20 000 biarter och dessutom många fjärilar, flugor, skalbaggar, fåglar, fladdermöss och andra djur som genom pollineringen hjälper frukter, grönsaker, sädeslag och nötter att befruktas. Nästan 90 procent av av världens vilda blomväxter är åtminstående delvis beroende av pollinering liksom mer än tre fjärdedelar av världens matväxter.

  Utan dessa grödor skulle risken för undernäring öka och fattigare länder skulle också tappa exportintäkter från exempelvis kaffe och kakao. Det ekonomiska värdet på de matgrödor som är beroende av pollinering bedöms vara mellan 235-577 miljarder amerikanska dollar årligen. Förutom att bidra till mat så bidrar pollinatörer även till växter som används för att skapa biobränslen, mediciner och byggnadsmaterial.

  Problemen och lösningarna

  I många regioner hotas över 40 procent av bina och fjärilarna av utrotning och globalt sett hotas cirka 16 procent av de pollinerande ryggradsdjuren. Anledningarna är förändrad markanvändning, intensivt jordbruk, bekämpningsmedel, främmande arter, sjukdomar, skadedjur och klimatförändringar. Bekämpningsmedel som neonikotinoider har visat sig vara skadligt för vilda bin.

  GMO-grödor egenskaper avgör hur de påverkar pollinatörer. De GMO-grödor som är toleranta mot bekämpningsmedel har en negativ påverkan på pollinatörer. Men GMO-grödor som är resistenta mot skadedjur minskar behovet av bekämpningsmedel och kan vara positivt för pollinerande insekter.

  Lösningarna enligt rapporten är att skapa en större mångfald av miljöer som pollinatörer kan leva i, minska användandet av bekämpningsmedel, förbättra regleringen av handel och användning av kommersiella pollinatörer,  stödja vissa traditionella naturvård och jordbruksmetoder samt bättre samarbete mellan vetenskapen och ursprungsbefolkningar.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra