FN uppmanar oss att halvera köttkonsumtionen
Den såkallade hästköttskandalen har uppmärksammat oss på problemen med billigt kött. I en rapport från FN:s miljöprogram uppmanas vi att att halvera vår köttkonsumtion.
Köttindustrin står för 80 procent av alla kväve och fosfor utsläpp inom jordbruket, och svarar för ca 18 procent av den globala uppvärmningen, enligt FN:s Mat och Jordbruksorganisation. Efterfrågan på kött kommer att fördubblas till 2050, och FN riktar därför en varning i rapporten.
Om vi misslyckas att vidta åtgärder så kommer köttkonsumtionen att hota matförsörjningen på en planet med 9 miljarder invånare.
Enligt Jordbruksverket konsumerar svenskar i genomsnitt 85 kg kött per person varje år och köttkonsumtionen har ökat med 40 procent sen 1990. Professor Mark Sutton, huvudförfattare till rapporten från UNEP uppmanar invånare i den rika världen att bli ”demitarianer”och halvera sin köttkonsumtion av miljöhänsyn.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till