Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nya rekordtemperaturer har under juli uppmätts på flera håll i Europa. Nu varnar FN för att Grönlands isar kan smälta till rekordlåga nivåer när hettan som lamslagit Europa nu rör sig norrut.

  Detta är extra oroande nyheter i ljuset av tidigare rön som visar att Grönlands istäcke smälter snabbare än trott. En ny studie från NASA, som bevakar förändringar i polarisarna från flyg, visade tidigare i år att grönlandsisen smälter betydligt snabbare än tidigare forskning visat.

  ”Isen på Grönland började smälta väldigt tidigt i år. Eftersom det började så tidigt och har varit så varmt, så har det varit risk för ett extremt år. Men det är en känd risk och vi har inte förväntat oss annat än mer avsmältning”, säger professor i meteorologi vid Stockholms universitet, Gunilla Svensson, till Expressen.

  Det grönländska istäcket reser sig 3 000 meter upp med en total volym av is på cirka 2 900 000 kubikkilometer, som skulle höja havsnivån med 7 meter om allt smälte.

  Samtidigt har det varit rekordmånga skogsbränder i Arktis i år. Flera hundra bränder har blossat upp på Grönland, i Sibirien och i Alaska. De har varit så omfattande att röken kunnat ses från rymden, och Meteorologiska världsorganisationen WMO uttrycker oro över att bränderna i Arktis ”saknar motstycke”.

  Och det här är inte undantaget, utan snarare regeln. En studie av Storbritanniens meteorologiska institut Met Office fann att rekordbrytande värmeböljor kommer att ske vartannat år redan 2050.

  Inte bara Grönland som smälter

  Glaciärer som smälter snabbare än förväntat är inte isolerat till polarisarna i Arktis och Antarktis. Glaciärerna i Himalaya – som ibland kallas den ”tredje polen” – verkar också smälta i en oroväckande takt, visar ännu en ny studie. Där smälter glaciärerna dubbelt så snabbt i dag som de gjorde mellan år 1975 och 2000. Sedan år 2000 har i snitt 45 centimeter is smält bort per år, och ungefär en fjärdedel av Himalayas istäcke har gått förlorat. Studien visar att denna issmältning har flera förklaringar, men att den extrema takten endast kan förklaras av varmare temperaturer till följd av mänskligt orsakad uppvärmning.

  Den snabba glaciärsmältningen i Himalaya resulterar inte bara i en höjd havsnivå. Runt 1 miljard människor i Sydostasien är beroende av smältvattnet från glaciärerna för vattenförsörjning. De oregelbundna och osäkra vattenflöden som är resultatet av klimatförändringen kommer att ha stor inverkan på den dryga sjättedel av jordens befolkning som bor där.

   


  Supermiljöbloggen skriver om extremväder till följd av klimatförändringen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!