Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  Lars Tysklind, partiets miljöpolitiska talesperson, tycker förslaget om ett fossilfritt Sverige är intressant.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp i förra veckan, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Lars Tysklind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Folkpartiet, skriver i ett svar till Supermiljöbloggen:

  Intressant förslag. All erfarenhet visar att tydliga mål driver på teknikutvecklingen. Med vetenskap, teknik, internationellt samarbete och marknadsekonomi har vi goda möjligheter att lösa många problem och det gäller inte minst klimathotet.

  I Sverige kan jämförelse dras med det tydliga målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030.

  En partiövergripande överenskommelse kräver att alla parter är villiga att diskutera förutsättningslöst med fokus på att få bort koldioxidutsläppen. Tror absolut att Sverige kan bli en förebild genom att mål av denna typ ger starka signaler internationellt.

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!