Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Ett totalförbud mot försäljning av bensin och diesel 2030 är både nödvändigt och juridiskt möjligt, visar Naturskyddsföreningen.

  Förbudet som Naturskyddsföreningen föreslår gäller både fossil energi inom industrin och fossila drivmedel för transporter och arbetsmaskiner år 2030. Klimateffekterna skulle inte låta vänta på sig – majoriteten av Sveriges totala inhemska koldioxidutsläpp omfattas.

  Ett fossilförbud strider inte heller mot EU:s lagstiftning, enligt internationella exempel.

  Vi har bland annat det finska förbudet där kol inte får användas i energisektorn efter 2029 som förebild, där EU inte protesterat. Vi har gjort en rättslig analys som visar att ett nationellt förbud är genomförbart, säger Josia Hort, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

  Ett fossilförbud skulle dessutom tas emot väl av stora delar av befolkningen. I en Sifo-undersökning uppger drygt fem av tio svenskar att de kan tänka sig ett vardagsliv utan fossila bränslen 2030.

  Naturskyddsföreningen menar att Sverige har en skyldighet att följa klimatkonventionens princip om att rika länder har ett större ansvar i omställningen och därför upphöra med fossila bränslen så fort som möjligt.

  I våras presenterade en statlig utredning ett förslag om att transportsektorn ska vara fossilfri först 2040, något många har påtalat är alldeles för sent.


  Tycker du fossilförbud låter som en bra grej? Skriv under Naturskyddsföreningens namninsamling här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!