Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Förbjudna miljögifter återfinns hos foster efter decennier, visar forskning

  Flera årtionden efter att giftiga kemikalier förbjudits, har ämnena visat sig finnas ansamlade i olika organ hos foster. Det visar forskning som utförts på Karolinska Institutet i Stockholm.

  Forskningen gjordes på 20 foster som av olika orsaker dött i den senare delen av graviditeten under åren 2015-16. Totalt analyserade forskarna förekomsten av 22 särskilt svårnedbrytbara och därför förrädiska kemikalier, så kallade POP:s efter engelskans ”persistent organic pollutants.”

  Eftersom de här gifterna är mycket svårnedbrytbara, hinner de spridas över hela världen och tas upp både av djur och människor via luft, vatten och födointag.

  Forskarna tog prover i fostrens fettvävnad, hjärta, lever, lungor och hjärna och identifierade minst 15 av 22 analyserade kemikalier i varje organ. Fyra av kemikalierna hittades i alla vävnader, hos samtliga foster!

  Här återfinns kemikalier som började användas i massiv skala i mitten av 1900-talet och som alltså varit förbjudna i många länder under decennier. De tre vanligaste ämnena var HCB, ett tidigare svampbekämpningsmedel för livsmedelsgrödor, DDE som är en restprodukt efter insektsmedlet DDT, samt olika varianter av polyklorerad bifenyl, PCB, som använts i stor skala även i Sverige, som kylolja i transformatorer, ingrediens i mjukfogar för byggindustrin och mycket annat.

  En annan, idag mycket omskriven, kemikalie dyker också upp i studien. Det handlar om den omfattande gruppen PFAS-kemikalier som används i en mycket lång rad produkter i hela världen, från brandsläckningsskum till hudkrämer. Nyligen avslutades ett stort miljömål i Blekinge, där ett stort antal invånare i orten Kallinge vann mot kommunen, vars dricksvattentäkt varit förorenad under decennier med PFOS från försvarsmaktens brandskyddsövningar vid flygflottiljen F 17.

  Forskarna på Karolinska kunde infoga och bearbeta data som gällde drygt hälften av fostren som undersökts beträffande förekomsten av PFAS. Analyserna visade att de här ämnena var högt representerade i fostrens lungor, hjärna, lever och hjärta, där de utgjorde mer än hälften av alla kemikalier som påträffades.

  Studien med rubriken ”Mixtures of persistent organic pollutants are found in vital organs of late gestation human fetuses” finns att tillgå i sin helhet på webben.

  SMB har tidigare rapporterat om förekomsten av mikroplaster i livmödrar, och hur luft-och klimatförändringar drabbar foster.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!