Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Förbud mot PFAS i EU förbereds

  Impregnering av kläder är en stor källa till spridning av PFAS. Foto: Pixabay

  Ett förslag för att fasa ut poly- och perfluorerade alkylerade ämnen (PFAS) i EU planeras av medlemsländerna.

  PFAS är en ämnesgrupp som omfattar cirka 4700 olika ämnen. De används brett och i stora volymer i till exempel stekpannor, utomhuskläder, bekämpningsmedel och kosmetika. Eftersom PFAS är väldigt långlivade, samlas de i människor och miljön över tid.

  Nederländerna vill förbereda ett förslag för att begränsa all användning av PFAS samt produkter med PFAS, utom när det är nödvändigt, enligt ett dokument inför Europeiska rådets möte den 19 december. Bland annat Sverige och Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) stödjer planerna. Europeiska rådet har tidigare i år efterlyst en PFAS-strategi.

  Europeiska miljöbyrån (EEA) publicerade förra veckan en rapport som visar att PFAS finns i miljön och i människor över hela Europa. I vissa områden fanns PFAS i dricksvatten i halter som överskrider säkra nivåer. Enligt EEA betyder det stora antalet olika PFAS att det inte räcker att hantera eller förbjuda varje ämne enskilt. Därför bör PFAS hanteras som en grupp.

  Det vetenskapliga beviset på hälsoeffekterna av PFAS har förstärkts nyligen av en svensk studie på 1533 spädbarn. Studien visar en koppling mellan exponering för PFAS under graviditet och låg födelsevikt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!