Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fördelarna med det förnybara äts upp av ökad energianvändning

  Ny forskning indikerar att vi inte påbörjat någon energiomställning, utan fortfarande sitter fast i en energiproduktionsökning.

  Fossila bränslen fortsätter dominera energiförsörjningen. Produktionen av förnyelsebar energi ökar visserligen stort, men främst i absoluta tal.

  Enligt ny forskning är det nämligen inte så att de nya energikällorna byter ut de gamla i någon större utsträckning. Snarare fungerar förnyelsebara bränslen som ett komplement till fossila bränslen, eftersom efterfrågan på energi fortsätter stiga globalt.

  Samma sak gäller för fossilgas, som ofta hävdats vara ett “övergångsbränsle”, alltså en temporär lösning på vägen mellan kol och förnyelsebara energikällor. Forskare konstaterar nämligen att en ökad användning av fossilgas visserligen sammanfaller med en minskad kolförbränning i Europa och USA, men att växthusgasutsläppen ändå ökar eftersom den totala energiproduktionen växer i alltför hög takt.

  Dessutom är den minskade kolförbränningen främst en trend i utvecklade länder. Globalt är andelen kol i energiproduktionen ganska konstant eftersom kolförbränningen tvärtom ökar i många utvecklingsländer parallellt med en ökad fossilgasanvändning. 

  Det ökande användandet av fossilgas bör därför orsaka oro, inte minst för att det just nu investeras miljarder i terminaler och annan infrastruktur kopplad till gasen. Detta kommer försvåra omställningen till ett fossilfritt samhälle eftersom det de närmaste decennierna kommer finnas starka intressen för att dessa enorma investeringar ska gå med vinst.

  När det kommer till olja så är den minskande användningen i till exempel USA inte ens nära på lika stor som ökningen i Kina, Indien och andra utvecklingsländer. 

  Förra året såldes så många som 1,1 miljoner nyproducerade elbilar i Kina, och tjugo gånger så många fossilbränsledrivna bilar. Landet är idag den största marknaden för förnyelsebar energi, men också den största utsläpparen av koldioxid. Trots detta är gapet mellan en genomsnittlig amerikansk och en genomsnittlig kinesisk konsuments nettoutsläpp fortfarande stort: den förstnämnda släpper nämligen ut sex gånger så mycket som den sistnämnda.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.