Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Försäkringsersättningar för miljarder: ”Klimatförändringarna drabbar oss här och nu”

    Ett fritidshus är översvämmat.
    Foto: Supermiljöbloggen. Foto: Olivia Larsson

    De senaste fem åren har 50 000 svenska villor drabbats av så allvarliga naturskador att de fått försäkringsersättning på sammanlagt 3,3 miljarder kronor. Det visar en ny sammanställning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserad på data från Svensk Försäkring.

    Klimatförändringarnas effekter drabbar oss här och nu – tiden när svenskarna inte behöva anpassa sin bostad är över. Antalet naturskador på småhus kan skilja sig åt mellan olika år men vi ser att antalet ökar, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, till Supermiljöbloggen.

    Vatten- och vindskador dominerar

    Sammanställningen visar att 80 procent av naturskadorna som villaägare fått ersättning för är vattenrelaterade eller har uppstår i samband med kraftig vind.

    I framtiden kommer Sverige bli blötare, torrare och varmare, med både fler skyfall och fler värmeböljor. I takt med att extremväder blir allt vanligare är viktigt att se om sitt hus, både för att minska risken för skador och för att det ska vara behagligt att bo där, säger Per Sangrud.

    Gävle värst drabbat

    Totalt har cirka 2 procent av alla villor i Sverige fått försäkringsersättning på grund av naturskador sedan 2018. Den plats i Sverige som varit värst drabbat av naturskador är Gävle, där har 15 procent av villorna fått försäkringsersättning. Det beror på det skyfall år 2021 som drabbade staden och orsakade översvämning i 4000 till 5000 villor, vilket resulterade i försäkringsersättningar på 1,1 miljarder kronor.

    Framtida försäkringskostnader

    Vad innebär det ökande antalet naturskador för försäkringskunderna? Kan vi förvänta oss dyrare försäkringar i framtiden?

    Det är ett ämne som diskuterats flitigt de senaste åren men den frågan får försäkringsbolagen själva svara på. Hur naturskador påverkar småhus i Sverige beror mer på var vi bygger än hur vi bygger. Problemet vi ser idag är att många kommuner beviljar bygglov i områden där de inte borde göra det, svarar Per Sangrud.

    Klimatanpassa din fastighet

    För att minska risken för naturskador rekommenderas villaägare att vidta åtgärder för att klimatsäkra sina fastigheter. Det kan inkludera förbättrad dränering, att installera backventiler i avloppsystemet och att inte placera dyrbara föremål i källaren. Här kan du läsa mer om hur du kan klimatsäkra din fastighet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.