Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Forskare: Massplantera träd och ta bort 20 års utsläpp

  Foto: Casey Horner

  En ny studie visar att massplantering av träd har större potential att binda koldioxid än tidigare trott, rapporterar The Guardian. Författarna till studien menar att detta är det snabbaste och mest kraftfulla sättet att motverka klimatförändringen genom att få bort utsläpp.

  Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science, uppvisar nya siffror på hur mycket koldioxid en massiv global plantering av träd skulle kunna binda. Den nya studien uppskattar att en global massplantering av träd skulle kunna ta bort två tredjedelar av de utsläpp som pumpats upp i atmosfären från mänskliga aktiviteter. Denna återplantering av skog skulle ta cirka 50-100 år och ta bort upp till 200 miljarder ton koldioxid i atmosfären – vilket motsvarar cirka 20 års globala koldioxidutsläpp.

  “Den här nya kvantitativa utvärderingen visar att återplantering av skog inte bara är en utav lösningarna till klimatkrisen, utan den klart bästa. Vi behöver inte vänta på nya tekniska lösningar. Detta är tillgängligt nu, det är den billigaste tillgängliga lösningen, och var och en av oss kan delta.”, säger professor Tom Crowther vid Swiss university ETH Zürich, som ledde studien.

  Går att genomföra utan påverkan på varken jordbruk eller städer

  Forskarna bakom studien har gjort den första storskaliga uträkningen över hur många träd som kan planteras utan att inkräkta på jordbruksmark eller urbana områden. De kommer fram till att vi skulle kunna plantera skog på en yta motsvarande USA och Kina tillsammans utan att skada vare sig bebyggelse eller jordbruk. Det gäller 11% av planetens landyta. Dock räknas en del betesmask med, vilket bygger på ett antagande att vi lägger om en del av vår kost så att viss betesmark kan användas till återplantering av träd. Studieförfattarna menar att individer kan hjälpa till genom att plantera träd själva, donera till organisationer som jobbar med återplantering av skog, samt genom att undvika oansvariga företag.

  Samtidigt är det akut att också stoppa den pågående skogsskövlingen. Varje minut skövlas 27 fotbollsplaner skog globalt. 46 procent av alla träd beräknas redan ha huggits ner av mänsklig aktivitet sedan den mänskliga civilisationens början. I Brasilien har avverkningstakten börjat öka igen efter nya presidenten Bolsonaros tillträde. Detta efter ett decennium av dramatisk minskning.

   


  Supermiljöbloggen bevakar olika sätt att minska utsläppen av växthusgaser. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra