Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare studerar människor för att skydda orangutanger

  Ett socialantropologiskt forskningsprojekt hoppas minska dödandet av orangutanger genom att öka förståelsen för lokalbefolkningars livssituationer.

  Många fler orangutanger dödas av människor än vad som tidigare trotts. Orsakerna är flera: En stor faktor är att landkonflikter uppstår när orangutanger, trängda av habitatförstöring, tar sig in på palmoljeplantage eller andra växtodlingar i jakt på mat. De dödas också i vissa områden för mat och traditionell medicin.

  Fältarbetet har hittills bekräftat forskaren Liana Chuas misstankar (hela intervjun kan läsas här) om att lokalbefolkningar inte nödvändigtvis delar den internationella oron för orangutangernas välstånd. De har ofta mer direkta problem att bry sig som, så som det dagliga uppehället.

  Det finns också en intressekonflikt mellan människor och orangutanger som har sin grund i markkonflikter mellan urbefolkningar och stat – det traditionella brukandet av marken krockar med statens och miljöorganisationers prioriteringar. Orangutangen blir då också en oskyldig symbol för konflikten när människor får sina rättigheter kränkta samtidigt som de ser hur mycket uppmärksamhet och pengar som skänks till att skydda arten.

  Ett annat problem är att försöken att skydda av orangutanger, i likhet med många andra utrotade arter, historiskt sett ofta har styrts av biologer och zoologer, vilka haft en tendens att endast fokusera på de biologiska omständigheterna och missa de sociala dimensionerna av naturskyddsåtgärder.

  Förhoppningen är att forskningen ska öka förståelsen för människornas livssituation, hur de ser på orangutanger och skyddandet av dem, och att insikterna ska leda till bättre beslutsfattande för både djur och människor. Att beslutsfattare såsom lokala regeringar får tillgång till sådant forskningsunderlag minskar risken att de fortsätter på den inslagna vägen, vilken troligtvis också i fortsättningen kan komma att ställa människor och orangutanger emot varandra.


  SMB bevakar frågan om utrotningshotade djur. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.