Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Forskare: Urbanisering fortsätter öka press på globala vattentäkter

  Foto: pixabay.com

  Ett internationellt team av forskare har för första gången kartlagt den globala omflyttningen av vatten till städer från de ursprungliga källorna på landsbygden.

  69 städer tar varje år vatten från landsbygden motsvarande det årliga flödet i Colorado-floden. Enligt en nyligen publicerad studie får städerna, med en total befolkning på strax under 400 miljoner människor, 16 miljarder kubikmeter vatten omfördelat till sig per år. Nordamerika och Asien står för den största omfattningen av dessa omflyttningar.

  Grunden till problemet är att städernas population fyrdubblats globalt sedan 1960, vilket ökat efterfrågan och konkurrens om vatten mellan stad och jordbruk. Denna utveckling kommer av allt att döma att fortsätta eftersom ytterligare 2,5 miljarder människor väntas bo i städer om 30 år.

  Även i länder som England, där man tidigare ansett sig ha mer än tillräckliga mängder vatten, varnas det nu för att vattentäkterna kan vara slut om 25 år, vilket Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om.

  Klimatförändringarna tros bli ytterligare en bidragande faktor i denna utveckling och pressa beslutsfattare till svåra beslut i frågor om allokering av vattenresurser.

  Forskarna fann samtidigt att städer ofta har det ekonomiska och politiska övertaget när det gäller vem som lyckas göra anspråk på vattenresurserna. En utelämnad landsbygd leder ofta till ökad ojämlikhet, vilket spär på bitterhet och motstånd mot stadsregionerna. För att undvika konflikt kommer det därför vara viktigt med forum där stad och landsbygd kan mötas och diskutera vattenfrågor.

  Man understryker också att relevant data fortfarande saknas för stora delar av världen, framförallt i Afrika och Sydamerika. Det är också i dessa regioner som pressen på vattenresurser förväntas bli allra störst i framtiden. Omfattningen och konsekvenserna av förflyttandet av vattenmängder från landsbygd till stad underskattas därför fortfarande grovt. Bristerna på data kommer också sannolikt försvåra kartläggning av utvecklingen över tid och därmed begränsa möjligheterna att ta fram säker och långsiktig policy. En allt annat än oproblematisk framtidsutsikt.


  SMB bevakar frågan om världens vattentäkter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra