Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare varnar för ökade mängder mikroskräp i havet

  Men det är människor som skräpar ner i städer som är den främsta orsaken till problemet.

  Mikroskopiskt skräp i havet kan vara ett större problem än vad man tidigare trott. Det menar forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet som tagit vattenprover i Lysekils hamn och här hittat 30 gånger mer mikroskräp än vad som mätts upp i andra undersökningar utmed den svenska kusten.

  I ett pressmeddelande förklaras problemet så här:

  Mikroskräp är små partiklar av plast, textil och annat avfall. Eftersom de har samma storlek som växt- och djurplankton äts de av djuren i havet eller kan sätta sig i gälarna på fiskar. Partiklarna kan dessutom vara bärare av giftiga ämnen och transportera in miljögifter i våra havsdjur.

  IVL Svenska Miljöinstitutet påpekar att den största källan till skräpet faktiskt är människor som bor i städer, detta eftersom mycket av det skräp som slängs på gator, torg och vägar rinner ut med dagvattnet när det regnar.

  Fredrik Norén, som är marinbiolog på IVL Svenska Miljöinstitutet, säger i pressmeddelandet:

  – Stadslivet är en stor källa till nedskräpningen i havet. Det som är bra med det är att samhället kan göra något åt det. Vi kan bli bättre på att rena dagvatten, få folk att slänga mindre skräp i stadsmiljön och kommunerna kan öka antalet soptunnor.

   

  ***

  IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende, icke-vinstdrivande miljöforskningsinstitut som ägs av en stiftelse gemensamt grundad av staten och näringslivet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.