(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Forskare varnar för ökade mängder mikroskräp i havet

Foto: Håll Sverige Rent

Men det är människor som skräpar ner i städer som är den främsta orsaken till problemet.

Mikroskopiskt skräp i havet kan vara ett större problem än vad man tidigare trott. Det menar forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet som tagit vattenprover i Lysekils hamn och här hittat 30 gånger mer mikroskräp än vad som mätts upp i andra undersökningar utmed den svenska kusten.

I ett pressmeddelande förklaras problemet så här:

Mikroskräp är små partiklar av plast, textil och annat avfall. Eftersom de har samma storlek som växt- och djurplankton äts de av djuren i havet eller kan sätta sig i gälarna på fiskar. Partiklarna kan dessutom vara bärare av giftiga ämnen och transportera in miljögifter i våra havsdjur.

IVL Svenska Miljöinstitutet påpekar att den största källan till skräpet faktiskt är människor som bor i städer, detta eftersom mycket av det skräp som slängs på gator, torg och vägar rinner ut med dagvattnet när det regnar.

Fredrik Norén, som är marinbiolog på IVL Svenska Miljöinstitutet, säger i pressmeddelandet:

– Stadslivet är en stor källa till nedskräpningen i havet. Det som är bra med det är att samhället kan göra något åt det. Vi kan bli bättre på att rena dagvatten, få folk att slänga mindre skräp i stadsmiljön och kommunerna kan öka antalet soptunnor.

 

***

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende, icke-vinstdrivande miljöforskningsinstitut som ägs av en stiftelse gemensamt grundad av staten och näringslivet.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.