Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Forskare vill göra naturen vit: ”Ska reflektera tillbaka solstrålar när Arktis smält”

  Foto: Pixabay/cocoparisienne (cc0)

  Det globala istäcket smälter i allt snabbare takt, vilket förutom havshöjning leder till att färre solstrålar reflekteras tillbaka ut i rymden. Nu vill forskare motverka uppvärmningseffekten genom att på manipulerad väg göra växter vita.

  – Egentligen borde vi göra allt vitt! Husen, asfalten, och även våra kreatur. Ullen från får och lamm kan behandlas med glansmedel, och vita kor och hästar med glansig päls borde ha någon typ av klimatkompensationsmärkning för att stimulera marknaden, säger professor B. Leach vid universitetet i Whitechapel.

  >> Läs mer om solstrålarnas reflektion 

  I de nordiska länderna är vi vana vid vita landskap stora delar av året, men på många andra ställen skulle förändringen bli chockartad.

  – Det har funnits vissa naturvetenskapliga utmaningar, som att insekter är inställda på att leta efter blommor med färg och att klorofyllet de facto är grönt, men det är just där vi haft vårt genombrott. Vi har kunnat manipulera växterna så att de är funktionsdugliga även som vita, säger B. Leach.

  Leach tycker att forskarsamfundet ska fortsätta titta på hur man bäst kan göra även haven, öknarna och bergen vita. I dagsläget ser professorn inga andra trovärdiga sätt att hantera klimatutmaningen.

  – Jag ser inte vad det skulle vara. På det här sättet behöver vi inte förändra vår livsstil, utan omgivningen gör jobbet åt oss. Alternativet skulle ju vara att vi slutade bränna olja och kol, och hur skulle en sådan värld se ut egentligen? Nej, enligt mig är det bättre att göra den vit, säger professorn.


  SMB tar april på allvar. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra