Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Forskning: Mangrove och sjögräs viktigast för ungfisk och skaldjur

  Foto: Jay Park, Pixabay.com

  Människor är duktiga på att röja mangroveträsk för att ge plats åt exempelvis jätteräkodlingar. Nu har en ny studie visat att dessa miljöer tillhör de allra bästa områdena för ungfisk och skaldjur att leva i.

  Genom att successivt gå igenom trettio års internationell forskning på habitat för undervattensdjur, vilket innefattade över 11 000 statistiska undersökningar, fann man att så kallade ”strukturerade habitat” (se nedan) i regel hade högre densitet av ungfisk och skaldjur, och att mangrove-träsk och sjögräsbäddar hade de allra högsta värdena. Med andra ord verkar djurlivet under ytan frodas allra mest i dessa miljöer.

  Studiens resultat är viktiga eftersom den pekar på hur viktiga mangrove-träsken är, i en tid då de huggs ned i en rasande takt: Mer än 35 procent av världens mangrove-träsk är redan borta och siffran går upp till 50 procent i vissa länder som Filippinerna, Indien och Vietnam.

  Anledningarna är närliggande samhällens utveckling: Enligt ekonomisk logik ses träsken ofta som improduktiva och rensas ut för att ge plats för jordbruk eller infrastruktur. Räkodlingar har också blivit allt vanligare. De drabbas dessutom hårt av förändringar i flodvattendrag, orsakade av dammbyggen eller nybyggda bevattningssystem. Andra studier pekar också på att de utgör en viktig naturlig barriär vid tsunamis och översvämningar.

  Summa summarum blir alltså att mangrovens fortsatta existens är i människans omedelbara intresse. Samtidigt gör vi allt vi kan för att hugga ned dem.

  Bakgrund: Mangrove och sjögräs tillhör de levnadsytor som kallas ”strukturerade” undervattenshabitat, vilka också innefattar till exempel korallrev och stensamlingar. De har länge ansetts vara bättre för fiskar och skaldjur i deras tidiga stadier, då de erbjuder många typer av skydd. Ostrukturerade habitat som till exempel ler- eller sandytor erbjuder inte samma skydd, och gör därför ungfisk och skaldjur mer utsatta för rovfiskar och andra större djur.


  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra