Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Fossilföretag blir värdelösa om länder håller klimatlöften

  Aktivister har länge menat att fossilföretag är en dålig investering. Nu får de stöd av en forskargrupp, som menar att fossilindustrins värde kan komma att störtdyka.

  Kampanjen Fossil free bygger på att aktivister kräver av universitet, trossamfund och myndigheter att de ska divestera från fossila bränslen. Den svenska kampanjen har varit framgångsrik och bland annat fått Svenska kyrkan, Örebro kommun och Chalmers att divestera. Nu kan kampanjen få ytterligare vind i seglen av en ny rapport.

  Det är forskargruppen The Carbon Tracker Initiative som kommer med den nya rapporten. Deras tidigare rapport släpptes 2011 och var en viktig inspiration för divesteringsrörelsen. Den nya rapporten menar att fossilföretagen kraftigt överskattar sina tillgångar och räknar med att kunna ta upp väldigt mycket mer fossila tillgångar som olja och kol, innan politiken sätter stopp för dem. Enligt beräkningar kan vi bara ta upp 20 procent av de kända fossilreserverna om vi ska nå klimatmålet om max två graders uppvärmning.

  Inför det stora klimatmötet i Paris ger ländernas samlade löften 2,7 graders uppvärmning. Fossilföretagen räknar dock kallt med att ingen kommer att hindra dem att elda kol och olja förrän jorden blivit 4-6 grader varmare. Om de har rätt i det, är de fortfarande värda mycket pengar. Om länderna däremot gör vad de lovat och håller uppvärmningen till 2,7 grader (eller skärper ambitionerna och lyckas med de tidigare överenskomna två graderna), kommer fossilbolagens tillgångar att bli värdelösa och företagen kollapsa. Vi tar det en gång till: Om länderna håller sina löften de lagt fram inför Parismötet, kommer fossilbolagen att gå under eftersom de inte får lov att elda mer olja eller kol. Deras tillgångar blir då värdelösa och aktierna kommer att störtdyka.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra