Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Frackning i närområdet farligt för spädbarn och mammor

  Att befinna sig nära frackning när man är gravid innebär ökad risk för en högriskgraviditet och för tidig födsel, visar en ny studie från USA. Resultaten av studien läggs till listan över tidigare kända konsekvenser som den kontroversiella metoden att utvinna gas orsakar, bland annat jordskred och läckage av metangas.

  — Frackningindustrin växer mycket fortare än vår förmåga att avgöra hur fracking påverkar miljön, eller minst lika viktigt, folkhälsan, säger Brian S. Schwartz, läkare och professor som leder den nya studien.

  I ett forskningsprojekt vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA har man studerat patienter som bor både nära och långt från frackningsfält i Pennsylvania. Staten har välkomnat skiffergasindustrin och 2015 finns här runt 8 000 frackningsfält, till skillnad från närliggande stater som New York och Maryland där frackning inte är tillåtet.

  Många tjänstemän, motsvarande våra svenska miljö- och hälsoskyddsinspektörer, har uttryckt oro kring hur utvinning av naturgas med frackning påverkar närmiljön och hälsan för de som lever i närheten av fälten eller längs transportvägarna.

  Studien visar en 40-procentig ökning av risken för en för tidig födsel om mamman bor nära ett frackningfält under graviditeten. Risken för en högriskgraviditet ökade med 30 procent. Det visade sig också vara sämre att bo nära ett fält med stort uttag. Brian S. Schwartz som ledde studien säger att resultaten inte kan förklara varför riskerna är högre närmare fälten, men visar att alla steg i frackningen har konsekvenser för miljön.

  – Nu när vi vet att det här sker skulle vi vilja ta reda på varför. Är det luftkvaliteten? Är det stressen? Det är våra toppkandidater just nu, säger Schwartz.

  Studien utgick från hälsodata från 9 384 mammor som födde 10 946 barn mellan januari 2009 och januari 2013. Det jämfördes med information om frackningfält, var man borrade, i vilket steg i utvinningen av gasen de var, och hur nära borrfälten låg i relation till var mammorna bodde under graviditeten.

  Frackning eller hydraulisk spräckning är en metod för att utvinna framför gas (skiffergas) och olja. Man borrar ett hål i marken och pumpar ned vatten (blandat med sand och kemikalier) under mycket högt tryck för att spräcka skifferlagen och lösa ut gasen. Tekniken är populär i USA, men växer också i popularitet i delar av Europa. Andra delar i både USA och Europa förbjuder frackning just på grund av miljökonsekvenserna. I april i år kom rapporter som beskrev tydliga samband mellan jordskalv och frackning i Oklahoma.

  – Flera nya studier visar att gas från frackning har en ännu värre påverkan på klimatförändringarna än exempelvis kol och olja. Dels är den här gasen ett vanligt fossilt bränsle, men dessutom läcker det ut metan kring borrhålen, och den gasen är 20 gånger kraftigare som växthusgas än koldioxid, sa geologen Mikael Höök till SVT förra året.

  – Alla föregående studier har visat negativa hälsoeffekter. Beslutsfattare måste ta till sig sådana här resultat när de beslutar om hur den här industrin ska få fortsätta, säger Schwartz.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!