Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Fridays For Future till Löfven:”Populistisk symbolpolitik”

  Foto: Anders Hellberg

  På tisdagseftermiddagen hade Fridays For Future-aktivisterna Alexander Ahl, Alde Fermskog, Anton Foley och Greta Thunberg en knapp timmes långt virtuellt möte med statsminister Stefan Löfven. Efter mötet bjöd Fridays For Future in till en presskonferens där aktivisterna både visade missnöje och ett visst hopp. 

  Syftet med mötet mellan Fridays For Future och statsministern var att ta upp Sveriges klimatåtgärder inför COP26-klimatmötet i Glasgow i november. Senast vid tiden för det mötet ska länder presentera sina uppdaterade klimatmål för att minska utsläppen i linje med målen i Parisavtalet.

  Inför mötet menade Anton Foley från Fridays For Future i ett pressmeddelande att Sverige inte är så bra på klimatområdet som man säger sig vara:

  I Sverige klappar vi oss själva på axeln och säger att vi är världsledande på klimatområdet, men det är en lögn. Det är lätt för staten att se bra ut när de sticker huvudet i sanden och rakt av ignorerar majoriteten av sina utsläpp. Vi måste se klimatpolitisk handling som är förankrad i forskning, inte populistisk symbolpolitik. 

  Enligt Fridays For Future var mötet en uppföljning från det öppna brevet Fridays For Future-aktivister skickade till världsledare förra året. I brevet uppmanade aktivisterna ledare att sluta låtsas att vi kan lösa klimatkrisen utan att behandla den som en kris.

  På den efterföljande presskonferensen sa aktivisterna att de tyckte att Stefan Löfven lyssnat på dem, men samtidigt visade de viss uppgivenhet. Enligt aktivisterna vill ingen ha en klimatkris, inte heller Löfven, men att en insikt om att det pågår en klimatkris saknas.

  Aktivisterna får en hel del stöd för sin skeptiska inställning. Bland annat menar Naturvårdsverket att Sverige inte ens når halvvägs till målet om nettonollutsläpp år 2045 med de klimatpolitiska åtgärder som hitintills beslutats kring. Även det Klimatpolitiska rådet skrev i sin senaste rapport att regeringens politik inte räcker för att nå de klimatpolitiska målen.

  Det blev emellertid en någorlunda mer hoppfull stämning på presskonferensen när Fridays For Future-aktivisterna jämförde klimatkrisen med Covid-19. Visserligen påpekade de den uppenbara skillnaden att pandemin behandlats som en kris, något som den globala upphettningen inte blivit behandlad som. Det positiva är dock att när Covid-19 hanterats som en kris har man lyckats lösa den.

  Undermeningen skulle här kunna vara att när vi även börjar behandla klimatkrisen som det nödläge det faktiskt är kan vi även lösa den. Det finns hopp!

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra