Frivilliga åtgärder otillräckliga för klimatomställning i godstrafiken

En ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att frivilliga insatser från företag inte räcker för att nå klimatmålen inom godstransportsektorn. Rapporten efterlyser skärpta lagar och regler för att säkerställa en effektiv omställning.
I Sverige står transportsektorn för cirka en tredjedel av alla växthusgasutsläpp, med godstransporter som en väsentlig del. Dessa transporter, som ofta involverar tunga lastbilar och stora fartyg, bidrar inte bara till utsläpp av koldioxid utan även andra föroreningar som kväveoxider och partiklar, vilka påverkar både människors hälsa och miljön. En effektiv omställning till mindre påverkande alternativ är därför viktigt.
Utifrån den allvarliga situationen blir resultaten från IVL Svenska Miljöinstitutets nya rapport viktig, eftersom den visar att en sådan omställning kräver mer än frivilliga åtgärder från företagen. Resultaten visar att för att nå klimatmålen måste regeringen införa striktare lagar och regler för godstransporter.
Rapporten identifierar två huvudorsaker till frivillighetens brister. För det första är företagen ofta ovilliga att betala mer för minskade klimatutsläpp. För det andra prioriteras ofta godstransporter ned i företagens klimatstrategier till förmån för andra områden med större utsläpp.
Studien pekar också på att EU:s krav på fordonstillverkare att minska utsläppen kräver en ökad andel eldrivna fordon. Men dagens politik erbjuder få skäl för företag att investera i dessa teknologier.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till