Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fyra gånger snabbare uppvärmning på Arktis

  Under de senaste 43 åren har Arktis värmts upp nästan fyra gånger snabbare än jordklotet och och upp till sju gånger på Svalbard.

  När Finlands president Sauli Niinistö talade vid FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow i november förra året uttryckte han en särskild oro över den snabba uppvärmningen på Arktis:

  Förlorar vi Arktis förlorar vi planeten

  Under de senaste decennierna har uppvärmningen i Arktis varit mycket snabbare än i resten av världen, ett fenomen som kallas arktisk förstärkning. Med detta menas att uppvärmningen leder till ett allt mindre istäcke på havet och snö på land som kan ge kylbevarande isolering på hav och öar och som kan reflektera bort värmande solstrålar. Flera olika studier har rapporterat att Arktis värms antingen dubbelt, mer än dubbelt eller till och med tre gånger så snabbt som jorden i genomsnitt. Något som varit oroande i sig.

  Nu visar en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Communications Earth & Environment att det kan handla om fyra gånger så snabbt och dessutom upp till sju gånger på Svalbard, något som överraskar forskare och rådande klimatmodeller. Det kan jämföras med vad FN:s klimatpanel IPCC nyligen har sagt, att det går minst dubbelt så snabbt.

  Att den faktiska uppvärmningen skiljer så mycket från vad som tidigare varit känt tror forskarna beror på att tidigare modeller för temperaturmätningar har blivit inaktuella på grund av uppvärmingen.

  Studien visar att medeltemperaturen i det norra polarområdet har stigit med runt tre grader på drygt 40 år. I de trakter där Svalbard ligger har temperaturen stigit med över fem grader, enligt de finska och norska forskarna som har gjort studien. Resultaten kan delvis bero på tillfälliga naturliga variationer i klimatet enligt artikeln, men det kan finnas anledning til att justera klimatmodellerna, skriver forskarna. 

  Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds Universitet, säger till Vetenskapsradion att studien är intressant och att det behöver forskas mer på saken:

  Att det går snabbare på Arktis, det är liksom väldigt väl fastställt. Sen om det är två gånger snabbare, tre gånger snabbare eller fyra gånger snabbare, det går inte att utläsa från resultatet här. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!