Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  G8 ledare saknas på Rio+20

  Nästa vecka samlas runt 130 stats och regeringschefer för FN toppmöte Rio+20 om hållbar utveckling, men Barack Obama, Angela Merkel och David Cameron kommer inte till mötet, trots att de alla närvar vid G20 mötet som hålls dagen innan i Mexico.

  Obama uteblir trots påtryckningar, kanske för att ett toppmöte om hållbar utveckling anses vara ett störande inslag i valrörelsen för FN skeptiska och klimatförnekande amerikanska väljare. Rykten går dock på RioCentro och i brasilianska nyheter att han kommer dyka upp i sista stund. Även David Cameron uteblir, trots att värdlandet Brasilien ändrade datumet för Rio+20 mötet till slutet av juni för att det inte skulle krocka med Drottning Elizabeths diamantjubileum efter 60 år på tronen.

  Arrogansen från de ekonomiska supermakterna kanske kan förklaras med att deras välstånd förutsätter billig tillgång på fossil energi. USA, Tyskland och England står tillsammans för ca 20 procent av de globala utsläppen och bland de högsta per capita utsläppen i världen. De har med andra ord mycket att förlora på en utveckling som handlar om att avstå miljöutrymme till förmån för fattigare länder. Men Rio+20 beräknas ändå bli välbesökt. På mötet närvarar Indiens statsminister Mahumad Singh, Francois Hollande, Vladimir Putin och Fredrik Reinfeldt.

  Dessutom närvarar Bolivia som föreslår att Rio+20 ska erkänna naturens rättigheter, hålla utvecklingen inom de gränser som naturen fastställer och minska de avgrundsdjupa klyftorna i världen där 1 procent äger 50 procent av alla tillgångar, där ca 2,6 miljarder människor saknar möjlighet att gå på en toalett och 1,1 miljarder människor inte har tillgång till dricksvatten. Bolivia skriver i sitt förslag till The Rights of Nature inför Rio+20 att: ”When growth begins to break the balance, as we see with global warming , we can no longer speak of it as development, but rather , the deteriration and destruction of our home”. Förhoppningsvis kan de stats och regeringschefer som tar sig tid att komma till mötet enas om kloka lösningar som är inspirerade av Bolivias engagemang.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.