Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Går korallrevens massdöd att stoppa?

  Foto: Toby Hudson CC BY-SA 3.0

  Forskare vill hjälpa korallerna i världens rev att klimatanpassa sig. Genom att forska fram värmetåliga alger som kan leva i symbios med de känsliga korallerna hoppas man kunna hjälpa dem att återhämta sig. 
  Det finns idag många hot mot världens korallrev. Försurning, överfiske, ändrade salthalter och nedskräpning bidrar alla, men många forskare är eniga om att det är temperaturökningen som är det övervägande största hotet mot deras fortlevnad.
  Nu försöker forskare snabba på evolutionen och ta fram alger som är mer värmetåliga och kan leva i symbios med korallerna.

  Vi utsätter alger för varmt vatten och selekterar fram de som överlever. Nästa steg är att stoppa in dem i koraller. Vi har redan sett hur korallerna plockar upp dem och börjar leva i symbios med dem och det är häftigt att se, säger Leela Chakravarti, marinbiolog på australiensiska Institutet för marina vetenskaper i Vetenskapens Värld, SVT.

  Det som nu händer när vattentemperaturen ökar, är att de mikroalger som lever i symbios, dvs tillsammans med korallerna börjar producera ett ämne som irriterar dem. När korallerna inte längre lever i samarbetar med algerna förlorar de sin näringskälla, vilket leder till svält och död.
  Det är inte bara alger som måste klara högre temperaturer. Även korallerna behöver anpassa sig till varmare livsmiljöer, något som forskarna också tittar på.
  Forskningen är än så länge i sin linda, men man hoppas på att kunna utöka försöken och i framtiden hitta sätt att hjälpa världens korallrev. Men det viktigaste, som Leon Green, doktorand vid Centrum för Marin Evolutionsbiologi, Göteborgs universitet påpekar, är att faktiskt minska utsläppen av växthusgaser.

  Vi måste minska utsläppen av växthusgaser, annars finns det en överhängande risk att vi inte har några korallrev snart. Forskning om mikroalger och korallers arvsmassa är viktigt för att köpa tid och hjälpa rev som ännu inte har drabbats lika hårt som Stora Barriärrevet, men även dessa kan gå under om vi inte snabbt hittar sätt att minska våra utsläpp och i förlängningen normalisera vattentemperaturerna. Enligt FN är 275 miljoner människor direkt beroende av korallrev för sitt leverne. Det blir många klimatflyktingar som kommer behöva stöd, utöver förlusten av världens vackraste biotoper, ifall vi inte kan vända den här trenden.

  Förra veckan sändes dokumentären Vetenskapens värld på SVT2 om hur klimatförändringarna påverkar korallreven. Se den på SVT Play.


  Läs mer om massblekning och -död av korallrev i några av SMB:s tidigare artiklar:

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra