Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gifttunnor som läcker cyanid funna i mosse

  Foto: Dan Hermansson, Golder Associates AB

  Ett tiotal trasiga tunnor har hittats vid Skönna mosse i Örkelljunga.
  Länge ska det ha funnits misstankar om att företaget AB Multo, som tillverkade räkne- och kontorsmaskiner mellan 1948 och 1973, fyllt tunnor med cyanidrester som sedan dumpats i mossen.
  I Helsingborgs Dagblad, som har en längre artikel om de hittade tunnorna, framgår att uppgifter om miljöskandalen ska ha florerat under många år, men avfärdats som struntprat.
  Men nu bekräftar grävningar att tunnor med cyanid faktiskt har dumpats i mossen. I ett pressmeddelande säger David Lalloo, miljöinspektör på Länsstyrelsen Skåne:
  – Det är förstås mycket allvarligt. Vi vet inte omfattningen ännu men redan nu är det tydligt att området i stort fungerat som ett avstjälpningsområde. Att vistas på platsen utan skyddsutrustning kan vara hälsofarligt och därför vill vi bestämt avråda privatpersoner att ta sig till mossen.
  Det är än så länge oklart hur Länsstyrelsen ska gå vidare med arbetet. Platsen har spärrats av och ingen får vistas på området utan gasmask.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.