Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oktober 2023 varmaste oktobermånaden någonsin

  Oktober 2023 var den varmaste oktober som uppmätts globalt, med en rekordtemperatur på 15,30 grader celsius i medel. Data från Climate Copernicus visar att oktober i år var 0,85 grader varmare än medelvärdet 1991-2020, och 1,7 grader varmare än förindustriella nivåer.

  Endast en annan månad har historiskt uppmätts vara varmare än oktober 2023 enligt data från ERA5, nämligen september 2023. EU:s klimatövervakningstjänst Climate Copernicus skriver även att varje månad sedan juni 2023 har slagit värmerekord för den månaden.

  I oktober utmärkte sig i synnerhet de höga temperaturerna i Europa och nordligaste Nordamerika. Endast en liten del av jorden hade en lägre medeltemperatur, däribland Skandinavien.

  I en intervju med SVT säger Samantha Burgess, biträdande direktör för Copernicus, att vi är på väg mot det varmaste året som någonsin uppmätts. Även 2024 förväntas bli varmt, där hon menar att det annalkande sommarhalvåret på södra halvklotet och ett varmare hav spelar roll. Burgess nämner också det kommande klimatmötet COP 28 och vikten av att politiska makthavare fattar beslut om kraftiga klimatåtgärder.

  Även nivåerna för atmosfärisk koldioxid är rekordhöga. Under 2022 har halten för första gången överstigit 50 procent över förindustriella nivåer, och den fortsätter att öka under 2023. Detta skapar en temperaturökning som kommer att ligga långt över Parisavtalets mål i slutet av århundradet.

  Världsmeteorologiska organisationen WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas understryker att det är bråttom att minska användningen av fossila bränslen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.