Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Grattis på din dag, havet! Du får försurning, oljespill, plastsnaror och konstigt klimat

  Foto: NASA/Public domain

  Den åttonde juni varje år sedan 2008 firas Världshavsdagen över hela världen. FN instiftade dagen för att belysa havens stora betydelse för vårt dagliga liv. På denna dag manar politiker och organisationer till större engagemang för haven.

  Årets tema är ”Healthy oceans, healthy planet” med målet att vi lokalt ska se över vad vi kan göra för haven utifrån var vi bor, och vad vi gör. Miljöförstöring från oljeutsläpp, exploatering, överfiske och klimatförändringar påverkar djurliv och havens ekosystem – vilket i sin tur påverkar havsmiljön negativt och ihop med mänskligheten. Mycket är i behov av friska hav för att fungera, från fisken vi äter till industrier, små som stora.

  Under årets Flora- och faunakonferens i Uppsala beskrev flera föreläsare hur kunskapen om havslevande arter  är mycket låg. Det innebär att vi heller inte har all kunskap om vårt beroende av havens ekosystemtjänster, kanske inte förrän efter att tjänsterna försvunnit.

  Unesco arrangerar i dag en internationell konferens i Paris ihop med flera länder, däribland Sverige. På konferensen kommer sambandet mellan hav och klimat att uppmärksammas av forskare, organisationer och regeringsrepresentanter med anledning av kommande klimatkonferensen COP 21 i Paris i december. Dagen invigdes av Unescos generaldirektör Irina Bokova och Lisa Svensson, Sveriges havs- och vattenambassadör.

  Klimatförändringar är direkt kopplade till förändringar i haven och inget enskilt land, hur mäktigt det än må vara, kan hantera havens utmaningar. På denna Världshavsdagen uppmanar jag medlemsländer, det civila samhället och den privata sektorn att gå ihop för ökade insikter och för att stödja globala initiativ för havens viktiga roll i det globala klimatsystemet.” skriver Irina Bokova i ett meddelande.

  En global resurs

  Samma år som FN införde världshavsdagen släpptes boken Tyst hav – jakten på den sista matfisken, av Isabella Lövin. Då var hon miljöjournalist som granskade EU:s och Sveriges fiskepolitik. Boken fick sådant genomslag att hon blev som en talesperson för både fiskar och hav –  och är numera miljöpartistisk biståndsminister. I dag publiceras en debattartikel av henne om hur man med bistånd kan stärka havsfrågorna genom att exempelvis stödja lokal forskning i utvecklingsländer.

  Haven är en gemensam resurs som vi också delar med kommande generationer. Det är hög tid att vi tar ett globalt ansvar för dem, skriver Lövin.

  Rika länders särskilda ansvar att stötta de fattigaste när det gäller havsforskning, förvaltning och kontroll är bara alltför uppenbart.”

      

  Supermiljöbloggen har skrivit om havet förut. Här är några favoriter i repris!

   

  Läs mer: Så mår haven från havet.nu – en sammanställning av aktuell forskning och rapporter

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra