Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Greenpeace: Nu slutar vi betala pensionsavgiften

  Greenpeace talesperson Em Petersson vid en demonstration vid Medborgarplatsen i Stockholm där Greenpeace Sverige idag meddelat de statliga första till fjärde AP-fonderna att de inte längre kommer att bidra till de delar av den allmänna pensionen som går till dem eftersom de äventyrar våra- och kommande generationers liv och hälsa genom innehav i klimatförstörande kol- olje- och gasproduktion. Foto: Christian Åslund

  I onsdags gick Greenpeace ut med att de kommer sluta betala den del av arbetsgivaravgiften som går till den allmänna pensionen. Anledningen är att AP-fonderna som förvaltar våra allmänna pensionspengar investerar i olja, kol och gas. 
  13 miljarder av de pengar som ska trygga vår allmänna pension i Sverige investeras i fossila bolag såsom Exxon och Lundin Petroleum. Vid regeringsförklaringen 2014 sa statsministern Stefan Löfven:

  Världens länder måste sluta investera i det som förstör vår planet.

  Sedan dess har dock AP-fonderna istället ökat sina fossila investeringar. För att sätta press på AP-fonderna har Greenpeace nu offentligt slutat betala sin pensionsavgift. SMB har träffat Em Petersson, klimat- och energiansvarig på Greenpeace Sverige.
  Vad vill Greenpeace att AP-fonderna ska göra?
  – Det vi vill att AP-fonderna ska göra är att sluta investera i fossila bolag. Första till fjärde AP-fonderna investerar idag i 43 av de 100 smutsigaste fossila bolagen i världen. Det tycker vi är helt oacceptabelt. Svenska statliga pengar måste gå till bra saker och inte till att förstöra vår planet.  Därför vill vi sätta press på AP-fonderna och förmå dem att flytta pengarna.
  – Det är inte skattesmitning, vi låtsas inte som att vi betalar, utan redovisar tydligt vad vi inte längre betalar. De pengarna, ungefär 200 000 i månaden, kommer vi istället att sätta på ett skyddat konto, där de kommer vara tills AP-fonderna har ändrat sin policy och flyttat pengarna. Då kommer vi betala tillbaka pengarna.
  Varför har ni valt den här strategin? Finns det inte möjlighet att påverka med lagliga medel? 
  – Vi skulle vilja betala pensionsavgiften. Vi tror ju på ett starkt pensionssystem, men vi kan inte betala när det ser ut som det gör, det går inte. Och vi har försökt påverka med andra medel. Vi har släppt en rapport, vi har pratat med AP-fonderna, och många andra organisationer med oss. Det är inte som att AP-fonderna inte vet om att deras agerande är problematiskt.
  – Det är extrema saker som händer i världen och då krävs det ibland andra åtgärder än de som är inom lagen. Så vi ser ju det här som en sorts civil olydnad, en metod som vi använder ibland vid andra tillfällen. Det är just när omständigheterna kräver andra saker än prat och rapporter, då ser vi att handling pratar starkare.
  Uppmanar ni andra att inte betala sina pensionsavgifter?
  – Det här är inget som man som privatperson kan råda över. Men om andra organisationer skulle göra något liknande, så skulle det ju såklart också sätta press på AP-fonderna ännu mer.
  Tror du att detta kommer ha någon påverkan på de stora fossila bolagen? Vid fallet med Vattenfall så hade ni ju strategin att Vattenfall skulle behålla och lägga ner kolkraftverken, varför gör ni annorlunda nu?
  – Det är väldigt stor skillnad mellan de två fallen. Vattenfall ägde ju kolkraftverken till hundra procent och hade all makt att lägga ner den. Så därför tyckte vi absolut inte att de skulle sälja den. Så Vattenfall-affären ser jag fortfarande som ett stort klimatsvek av svenska regeringen. Men gällande AP-fonderna däremot så äger staten en väldigt liten andel och de har väldigt svårt att påverka vad bolagen faktiskt gör. Då ska man inte fortsätta att säga att de här bolagen är ok att investera i. Det handlar ju om signaleffekten här. Det ger en stor signaleffekt att svenska statliga pengar går in i bolag som Exxon, Lundin Petroleum, ja många olika dåliga bolag.
  – Vi tror ju att AP-fonderna skulle kunna göra detta (sälja de fossila investeringarna) ganska enkelt. Det är därför vi satsar på det här. Om AP-fonderna skulle bli fossilfria skulle det ha påverkan på hela den globala finanssektorn och verkligen vara de föregångare som finanssektorn verkligen behöver. Dessutom så har Sverige väldigt stor påverkan på Norge och Norge har den största pensionsfonden i världen i Norska oljefonden. När de gör förändringar så påverkar det verkligen företagen.  Helt plötsligt skulle vi kunna få alla de nordiska AP-fonderna att gå före. Då börjar vi snacka ganska mycket pengar även på en global marknad och även väldigt stor signaleffekt.
  Läs mer: Norska Oljefonden väljer bort kolbolag. Norska Oljefonden föreslår att sluta investera i olja och gas.
  – Sen hoppas vi ju att detta kommer göra att fler människor förstår vad deras pengar används till. Och att fler människor kräver att detta kommer förändras.
  Kan man som privatperson vara med och sätta press?
  – Ja, dels så har vi ju en namninsamling man kan skriva under. Så har vi också en mailkampanj där man kan maila AP-fonderna. Sen så klart – prata med folk, twittra, skriv insändare, kom på demonstrationer. Bland annat kommer vi vara med den 6 maj på den stora klimatdemonstrationen. Då kommer Greenpeace att ha fokus just på finans och AP-fonderna.


  Alla arbetsgivare är skyldiga att betala pensionsavgiften. Att vägra detta kan leda till så kallad utmätning av Kronofogden. Greenpeace har förberett sig på en rättegång och kommer att försvara sig med hjälp av klimatlagen och regeringsförklaringen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.