Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Greta i öppet brev: uppmanar vuxna att delta i klimatstrejken den 27 september

  Foto: Anders Hellberg

  Greta Thunberg och FridaysForFuture går ut i ett öppet brev och uppmanar alla vuxna genom fackföreningarna och förbunden att gå ut i klimatstrejk den 27 september.

  Idag 20 augusti är det exakt ett år sedan Greta satte sig utanför Riksdagen med sin ”Skolstrejk för Klimatet” för första gången. Ingen hade kunnat spå då att hennes aktion ett år senare växt till en av de största globala rörelserna i modern tid. Nu uppmanar ungdomarna i hennes rörelse FridaysForFuture fackförbunden att delta i nästa globala klimatstrejk den 27 september.

  Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen, skriver Greta Thunberg och fler ungdomsrepresentanter från FridaysForFuture i ett öppet brev.

  I Sverige strejkar FridaysForFuture varje fredag. Deras krav på politikerna är att föra en politik som går i linje med Parisavtalet (att vi måste hålla oss under 1,5 graders global uppvärmning). På den förra globala klimatstrejken den 15 mars deltog 2,5 miljoner människor på alla kontinenter.

  Vi är ungdomar. Vi som skrivit det här är mellan åldrarna 10-20 år. Vi har suttit utanför Sveriges riksdag och utanför olika kommunhus runt om i landet varje fredag i snart ett år nu. Vi trodde det skulle vara en tillräckligt stark signal om vi strejkade från skolan varje fredag. Om vi offrade en del av vår utbildning för att kräva en framtid, fortsätter representanterna från FridaysForFuture.

   


  Supermiljöbloggen skriver om Greta, klimatstrejken och Fridays For Future. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.