Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gröna Bilister om Rockströms förslag: ”Det som behövs nu är ledarskap”

  Johanna Grant, ordförande för Gröna Bilister, håller med om att Sverige har goda möjligheter att bli ett föregångsland.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp i förra veckan, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Johanna Grant, ordförande för Gröna Bilister, skriver i ett svar till Supermiljöbloggen:

  Jag är mycket positivt inställd till Rockströms statement, hans sommarprat skapar samma känsla som när Al Gore kom ut med ”An inconvenient truth” och är både en ögonöppnare och påminnelse till den bredare massan, beslutsfattare och näringsliv att ta till sig och agera.

  Precis som målet att göra vägtrafiken fossiloberoende till 2030 är fullt möjligt är det ett exempel på hur en ambition har kunnat skapa den breda politiska överenskommelsen som är viktig för förändring. Det som behövs nu är en tydlig riktning och ledarskap som sätter ramarna. 2015 är ett ödesår där Sverige har stor potential att återigen segla upp som ett föregångsland och det är ett tillfälle Gröna Bilister uppmanar beslutsfattarna att ta tillvara på.

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.