Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Gruvbolag backar för aktivister

  Världens största guldgruveföretag, Barrick Gold Corp, ger upp inför miljöaktivister och påtryckningar från lokala samhällen. Det omstridda gruvprojektet i Pascua Lama, på gränsen mellan Argentina och Chile, läggs nu på is.

  Gruvan hotar glaciärer och viktiga vattentäkter i de ekologiskt känsliga bergen. Det kanadensiska företaget har utvunnit guld i det högandinska området under fem års tid. Under dessa år har gruvan kommit att bli en av de största miljöstriderna i Chile någonsin.

  Lokala proteströrelser har fått massivt internationellt stöd. Frågan har drivits i chilensk domstol av urspungsfolksgrupper, och sedan dag ett har aktivister byggt hinder på vägarna för att förhindra framkomsten för bolaget. Barrick gjorde ett försök att endast utvinna guld ur gruvans argentinska del, men i torsdags stod det klart att motståndet mot företaget är för stort. Barrick har lovat att ta ansvar för de föroreningar gruvan har medfört.

  Företaget är hårt ekonomiskt pressat. Ytterligare ett av nyckelprojekten, en guld- och koppargruva i Alaska, har mött tung kritik för de förväntade skadorna på miljön.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!