Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hållbarhetsforskare ”får panik” av valmanifesten

  Nästan en femtedel av de svenska naturskogarna har kalhuggits sedan 2003. Foto: Carina Ljungström

  De svenska partiernas bristande insikt om artutrotningen och dess koppling till klimatkrisen får hållbarhetsforskaren och professorn Johan Hultman vid Lunds universitet att närmast ”känna panik” skriver han i Aftonbladets debattserie om klimatkrisen.

  AB har låtit forskare och klimataktivister komma till tals i åtta inlägg om hur de ser på klimatkrisen och vad de vill se för åtgärder. Johan Hultman är sist ut och får alltså panikkänslor av att studera partiernas valmanifest.

  Bara MP nämner alls den pågående artutrotningen

  Det är endast Miljöpartiet som överhuvudtaget nämner artutrotningen och därtill gör en direkt koppling mellan denna och klimatkrisen, framhåller han.

   SD och M tycks inte bry sig ett vitten. KD vill utnyttja naturen och dess arter som resurs. L, C, S och V sträcker sig så långt som att utveckla resonemang om att vilja skydda den biologiska mångfalden genom att bevara så kallad ”värdefull natur”, skriver Hultman i sitt debattinlägg.

  Forskaren efterlyser modiga politiker som inte ryggar för vad situationen nu kräver – insikten att om vi utrotar arter förstör vi ekosystem och därmed även vårt samhälle, skriver han:

  Jag har ett skarpt förslag till våra politiker och en uppmaning till alla väljare. Inför valet föreslår jag att de politiker som känner sig manade att ta ett verkligt miljöansvar för planetens framtid ställer sig upp inför väljarna med en avsiktsförklaring.

  Även fler önskar resning bland politikerna

  Nyligen kom i ett inlägg på DN-debatt Chalmersprofessorn i energisystem, Filip Johnsson, med en liknande maning till politikerna att tala klarspråk om klimatutmaningen, istället för att negligera den.

  Han travesterade Winston Churchills berömda tal 1940 i det brittiska parlamentet om vilka prövningar som väntade folket för att kämpa ned nazismen. Och ger exempel på hur det skulle kunna låta i riksdagen om svenska politiker visade liknande resning:

  Ni frågar: vad är vår politik? Jag säger: Det är att bekämpa klimatförändringarna med teknik, effektiviseringar och livsstilsförändringar, med all vår förmåga och med all den styrka som Gud kan ge oss.

  Svensk politik skiljer sig från övriga Europa

  De svenska partiernas marginalisering av klimatkrisen, med undantag alltså för främst Miljöpartiet, skiljer ut sig från övriga Europa. Sommarens mycket svåra värmeböljor och ytterst allvarliga torka i en rad länder har satt klimatfrågan i absolut fokus.

  I Italien krävde i dagarna såväl forskare, som allmänheten och även en rad borgmästare i drabbade områden att klimatet ska ta stor plats i höstens valrörelse, rapporterar Sveriges radio och Europaportalen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!