Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hård kritik mot SJ efter beslut att lägga ner nattåg

  Moderat och miljöpartist från Region Skåne skriver i gemensamt brev till SJ att slopandet av nattåget mellan Malmö och Stockholm rimmar illa med de miljö- och klimatambitioner som finns.

  För en vecka sedan kom beskedet att SJ från och med den 1 april upphör med nattåget mellan Malmö och Stockholm.

  Till SVT Sydnytt förklarar Björn Nilsson, vd för SJ Norrlandståg som ansvarar för nattåget mellan Malmö och Stockholm, det hela så här:

  – Vi får ingen lönsamhet på nattågen. Intresset är för litet. Vi har många avgångar dagtid som kunderna kan välja istället.

  Men många av SJ:s kunder har reagerat negativt på beslutet. Bland annat har en namninsamling startat för att få SJ på andra tankar.

  Även från Region Skåne, landstinget i Skåne län, är man kritiska. I ett pressmeddelande som skickades ut i måndags förklarar regionråden Monika Ekström (MP) och Pontus Lindberg (M) att beslutet är ett bakslag för ambitionerna att knyta samman Öresundsregionen med Stockholm, något man också framfört i ett brev till SJ.

  – Det är ett beslut som rimmar illa med de miljö- och klimatambitioner som finns både på nationell och regional nivå, säger Ekström.

  – Nattåget har varit ett utmärkt alternativ för dem som vill ha tid med familjen på kvällen och komma fram utvilad tidigt på morgonen. Jag är nästan lite förbluffad över hur dåligt SJ har marknadsfört denna möjlighet, säger Lindberg.

  I intervjun med SVT Sydnytt förklarar Lundapolitikern Karin Svensson Smith (MP) att det är ett problem om fler nu börjar välja flyget i stället för tåget.

  – För oss som inte vill flyga men ändå ha kontakt med Stockholm är det väldigt viktigt med en fungerande tågtrafik, säger Svensson Smith.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.