Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie studier tyder på att vi fortfarande har en möjlighet att kunna hjälpa haven återhämta sig inom bara en generation. Men bara om de nödvändiga åtgärderna, framför allt att minska klimatförändringarna, tas på allvar. 

  Haven är hem för 80 procent (av allt liv på planeten. De spelar en avgörande roll för att upprätthålla vårt klimat och absorberar över 90 procent av värmen från den globala uppvärmningen. För närvarande är minst en tredjedel av fiskbestånden i världen överfiskade, runt hälften av utsatta marina livsmiljöer har gått förlorade, och kusthaven lider av föroreningar, övergödning, syrebrist.

  Ändå visar flera studier på att många marina ekosystem fortfarande kan återhämta sig.

  Målet med att skydda haven kan inte vara att återföra dem till någon speciell tidigare referenspunkt. Haven har redan oåterkalleligt förändrats. Det finns heller ingen enskild lösning för att uppnå havens återhämtning. Snarare krävs flera kompletterande åtgärder. Bland annat genom att skydda utsatta livsmiljöer, införa hållbara jordbruk, kontrollera fisket, förhindra föroreningar och åtgärda klimatförändringarna. 

  Utmaningarna kan verka svåra men belöningen mångfaldig. Görs åtgärderna i stor skala antas haven kunna återfinna sina rika, naturliga och hållbara strukturer. Förändringen måste ändå ske direkt, för inte ens haven har en oändlig resistens.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!