Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Havets okända klimathjältar – valar lagrar koldioxid

  Valars förmåga att lagra stora mängder koldioxid är ytterligare ett bevis på hur klimatkris och biologisk mångfald hänger ihop. I en ny analys uppskattar Internationella valutafonden att valarnas koldioxidlagring är värd 10 biljoner kronor. 

  – Valarna är havens träd, säger Ralph Chami, ekonom på IMF enligt SVT Nyheter. Genom att ta upp och förvara koldioxid i kroppen binder en stor val 33 ton av den kraftfulla växthusgasen under en livstid. Det är mer än 1000 träd.

  Enligt analysen är det inte bara valarnas förmåga att lagra koldioxid som gör dem till klimathjältar. Deras avföring skapar perfekta miljöer för växtplankton, som även de fångar upp stora mängder koldioxid. Enligt IMF lagrar havens alla växtplankton lika mycket koldioxid som hela fyra Amazonas.

  – Havet och allt marint liv spelar en central roll i att stabilisera jordens klimat. Forskningen om valars förmåga att ta upp koldioxid är i sin linda och vi behöver mer kunskap. Men konceptet visar att naturens lösningar på klimatförändringarna kan vara en del i klimatpolitikens verktygslåda, säger Steven Lutz, programchef på den norska forskningsstiftelsen GRID-Arendal.

  Skydd av valar kan alltså bli en viktig del i arbetet mot klimatförändringar. Enligt ekonomerna på IMF bör valarnas skydd och överlevnad bland målen i Parisavtalet, vilket skulle vara ett stort steg mot att erkänna hur viktiga fungerande ekosystem är för ett stabilt klimat.


  SMB älskar valar. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.